Borba za dostojanstven rad u kulturi se nastavlja - Promocija magazina nezavisne kulture MANEK 1

Promocija jedanaestog broja magazina nezavisne kulture MANEK biće održana u petak 14. jul, 19 sati, na Platou ispred ULUS galerije, praćen javnim forumom o aktuelnim kulturnopolitičkim temama, koga organizuje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

Kako navode iz NKSS  – meseci borbe kulturnih radnica i radnika za bolje uslove rada artikulisane u okviru kampanje „Za dostojanstven rad u kulturi“, napisana saopštenja, upućeni apeli i zahtevi, na desetine stranica obrazloženih problema i formulisanih rešenja – da bi Ministarstvo konačno odgovorilo da oni „nisu nadležni“ za mnoga pitanja, „da nisu u mogućnosti“ da sprovedu mnoge procedure, „da nije moguće ukinuti“ loše prakse, da pogubne zakonske okvire „nikako nije moguće izmeniti“.

Prema njihovim rečima, umesto da se povećavaju, budžeti se smanjuju – Srbija ima procentualno najmanji budžet za kulturu od svih zemalja u regionu. Na konkursima za savremenu umetnost izdvaja se manje od 4 odsto ukupnog budžeta Ministarstva kulture. Prosečni iznosi koje organizacije civilnog sektora u kulturi dobijaju za realizaciju projekata iznose manje od tri minimalca. Nastavlja se tendencija ka kasnom raspisivanju konkursa što će dodatno iscpeti scenu.

– Uprkos višemesečnom zajedničkom radu radne grupe, otpis dugovanja samostalnih umetnica i umetnika i dalje nije rešen. Ne postoji dobra volja niti mogućnost da se kreira fond za podršku hladnom pogonu za organizacije nezavisne scene. Umetnice, kulturni radnici, glumice i glumci, ostaju nezaštićeni u javnim targetiranjima od pojedinih predstavnika vladajuće koalicije i s njima u vezi povezanim medijima – ukazuju iz NKSS i dodaju: Jedan protest, drugi protest, treći protest. Zahtevi se nižu i gomilaju. Koji su dalji koraci?

– Manek broj 11, godišnji časopis Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) sa ključnom temom „Decentriranost pogleda: Kako do dostojanstvenog rada“ biće okvir za javni forum „Borba se nastavlja – Kako do dostojanstvenog rada u kulturi?“ – ukazuju iz asocijacije.

Učesnice i učesnici razgovora kao i slučajni prolaznici moći će da dobiju svoj primerak Maneka u kojem će saznati više o tome šta predstavljaju nove borbe za bolje uslove rada u kulturi, kao i o dalje aktuelnoj kampanji „Za dostojanstven rad u kulturi“ koju su inicirali Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umetnika Srbije zajedno sa drugim reprezentativnim umetničkim udruženjima tokom druge polovine 2022. godine. Pitanje (plaćenog) rada, sigurnih radnih uslova, neophodnosti zdravstvene zaštite, penzionog osiguranja, potrebe za slobodnim vremenom, plaćenim odmorom i dokolicom postale su primarne teme oko kojih se gradi svest o neophodnosti udruživanja i organizovanja.

Učesnici foruma

U javnom forumu će, između ostalih, govoriti:

Vida Knežević, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (UO NKSS),
Milica Pekić, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS),
Dragoslava Barzut, Građanske inicijative, koordinatorka Koalicije Otvoreno o konkursima – OKO,
Tara Rukeci, Zrenjaninski socijalni forum,
Bojan Đorđev, pozorišni reditelj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari