„Čitač“ otvara regionalno pozorišno takmičenje  1Iz predstave „Čitač“/Foto: Dragana Udovičić

Izvođenjem komada „Čitač“ (Fedor Šili, po motivima romana Bernharda Šlinka/Boris Liješević, BDP i Beo Art), večeras će u Užicu početi 25. Jugoslovenski pozorišni festval (JPFU) „Bez prevoda“.  

Pre toga, u holu Narodnog pozorišta Užice, na čijoj sceni će se igrati predstave, biće otvorena tradicionalna izložba fotografija sa ranijih festivala, uglednog užičkog fotografa Radovana Baje Vujovića. 

Na festivalu, koji je prošle godine otkazan zbog epidemije korona virusa, publika će do 9.juna, a po izboru selektora Bojana Munjina, pozorišnog kritičara i novinara iz Zagreba, i Zorana Stamatovića, direktora JPFU i NP Užice, gledati pet takmičarskih predstava, odnosno dve manje nego ranijih godina. 

U subotu, 5.juna, na programu je komad „O medvjedima i ljudima“, (Saša Anočić, NP Sarajevo), 7. juna uslediće „Putujuće pozorište Šopalović“ (Ljubomir Simović/Jagoš Marković, JDP), a 8. juna „Radnička hronika“ (Petar Mihajlović/ Veljko Mićunović, NP Subotica). Poslednje večeri, 9. juna, igraće se „Upotreba čoveka“ (Fedor Šili prema romanu Aleksandra Tišme/Boris Liješević, Novi tvrđava teatar – Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo).

U pozorišnoj sali koja ima oko 580 mesta, zbog poštovanja protivepidemijskih mera, biće 150 gledalaca. 

Na tom festivalu, čiji ovogodišnji moto je „Vreme straha i podviga“ kojim se aludira na aktuelnu epidemiju i njene posledice, ali i napor da se festival u tim uslovima ipak održi, prikazuju se najbolje predstave iz prošlogodišnje pozorišne sezone u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, bez obzira na poreklo pisca i autora. 

Tročlani žiri dodeliće devet nagrada „Ardalion“, a za najbolju predstavu glasaće i publika. 

Za održavanje festivala Ministarstvo kulture je izdvojilo 3,5 miliona, a Grad Užice 2,7 miliona dinara, što je znatno manji festivalski budžet nego ranijih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari