Cvijeta Zuzorić prokišnjava, nema grejanje, ULUS ostaje bez ugovora: Na sredstva ministarke ne pomišljamo nismo u javnom interesu 1Foto: Facebook event

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umetnika Srbije pozivaju na javni događaj “Nisam u javnom interesu”, u petak 10. novembra od 17 sati u Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić.

Oni sve zainteresovane pored prisustva i razgovora pozivaju da se pridruže i akcijama pravljenja majci, cegera i drugih sadržaja sa sloganom “Nisam u javnom interesu”.

– Ponesite majice, cegere, kuhinjske krpe, kabanice, potkošulje i stolnjake i vidimo se! – poručuju organizatori iz Asocijacije NKSS i ULUS-a.

Naime, oni objašnjavaju – Kad javne institucije na konkursima odbiju da podrže projekte za rad sa mladima, produkciju predstava ili izložbi, komisije u obrazloženju uvek navedu da odbijeni projekat nije u skladu s javnim interesom. Mi smo se konačno prepoznali. Možda se prepoznajete i vi? – upitali su organizatori skupa.

Oni su dodali da – Paviljon Cvijeta Zuzorić prokišnjava, nema grejanje, a ULUS ostaje bez ugovora. Jasno je da je to jer nije u javnom interesu. Možemo da pretpostavimo da postoje spremni investitori koji jesu – ukazuju.

Oni dalje navode – Ako slučajno radite u pošti ili znate nekoga ko radi, verovatno ste saznali da su u štrajku, rešenje za štrajk je da im se obustavi isplata plata, jer nisu u javnom interesu. Privatne kompanije za slanje pošiljki možda ipak jesu.

Oni daje ističu – Možda ste videli objavu Ministarstva kulture o tome da je Sajam još za vreme prošle vlasti izuzet od zaštite kao kompleks od javnog značaja. Na to ironično dodaju – Odlično i ispravno. Pokazuje se stabilnost i decenijski kontinuitet stava svih vlasti da sajam nije u javnom interesu.

Iz Asocijacije NKSS i ULUS-a podsećaju na probleme samostalnih umetnika i licemerje koje vlada u društvu, jer je crkvi za istu stvar obezbeđen drugačiji tretman, ali i u ministarstvu.

– Samostalni umetnici ne mogu da ostvare socijalna prava zbog dugova koje nisu sami skrivili, jer nisu u javnom interesu. Popovi su u javnom interesu, pa su njima slični dugovi otpisani. Konkursi za kulturu i dalje nisu raspisani, jer kultura u prvoj polovini svake godine nije u javnom interesu, a posle kako ko. Doduše, sve vreme postoje diskreciona sredstva koja ministarka dodeljuje, ali na njih svakako ni ne pomišljamo jer nismo u javnom interesu – ističu organozatori kroz sarkazam i ironiju probleme sa kojima se suočavaju i pozivaju na skup „Nisam u javnom interesu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari