Da li će ovo biti najvrednija aukcija na svetu? 1Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Privatna kolekcija umetničkih dela Pola Alena, pokojnog suosnivača Majkrosofta, ide na aukciju tokom ove nedelje i očekuje se da će doneti oko milijardu evra.

Pol Alen je u kolekciji imao više od 150 dela, među kojima su radovi Žoraž Sere (Pozerke), Pola Sezana (Planina San Viktoar), za koje se očekuje cena veća od 100 miliona evra, kao i Gustava Klimta (Brezova šuma), čija je vrednost manja tek za koji milion.

Pored toga, tu su i dela Botičelija, Renoara, Dejvida Hoknija, Roja Lihtenštajna, Frensisa Bejkona, Lukijana Frojda i Vilijama Tarnera. Alen je sam birao sve radove pre kupovine i oni obuhvataju period od oko 500 godina.

Očekuje se da će ovo biti najvrednija aukcija na svetu, odnosno aukcija koja će doneti najveći iznos do sada i tako oboriti rekord iz maja ove godine, kada je prodata Maklou kolekcija, nakon razvoda tajkuna Harija Makloua i žene Linde.

Sav novac sakupljen od aukcije biće doniran u humanitarne svrhe, kao što je Alen napisao u testamentu pre nego što je preminuo 2018. godine. Još 2010. godine, Alen je rekao da će veći deo svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe, a tokom života je već donirao više od 2,5 milijarde dolara.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari