Da li ćemo najbolji evropski film “Quo vadis, Aida” gledati na nacionalnoj televiziji 1Foto: Medija centar

Ovde niko nije hteo da prikaže film “Quo vadis, Aida”, a ja sam ga prikazao prošle godine na jednoj novinarskoj projekciji u bioskopu “Fontana” na Novom Beogradu, jer smatram da novinari i kritičari moraju da imaju priliku da ga sami procene, kao i druga važna ostvarenja, snimljena ovde, u regionu, ili bilo gde u Evropi.

Naravno da bi “Quo vadis, Aida” trebalo da bude na repertoaru naših bioskopa, to je najbolji evropski film, što je dokazano i ovim nagradama Evropske filmske akademije koje je dobio, među kojima je i evropski Oskar za našu glumicu Jasnu Đuričić. Ali, izlišno je govoriti o tome da treba da bude prikazan na RTS-u, jer RTS pravi neke svoje selekcije, ne prikazuje ni sva domaća ostvarenja, gledaoci na Javnom servisu mogu da vide samo filmove koje je podržao Filmski centar Srbije, dok je za ostale “zatvoren”, pa bi konačno trebalo postaviti to pitanje. Neka RTS prvo prikaže domaća ostvarenja koja nije prikazao, a onda i “Quo vadis, Aida” i sve druge najbolje evropske filmove – kaže za Danas Miroslav Mogorović, direktor producentske kuće “Art&Popcorn”, poznate upravo po tome što su iz nje “izašli” brojni filmovi naših autora koji su nagrađivani na svetskim festivalima, i koja kao Centar za filmsku umetnost stoji iza bioskopa “Fontana”.

Bosanska drama “Quo vadis, Aida”, koja tematizuje događaje u Potočarima 1995. i genocid u Srebrenici, trijumfovala je na 34. dodeli nagrada Evropske filmske akademije, među kojima je i priznanje za najbolju rediteljku koje je osvojila Jasmila Žbanić.

Pre evropskog, film je dobio i svetsko priznanje, bio je nominovan za američki Oskar 2020, posle svetske premijere u Veneciji osvojio je više od desetak nagrada na svetskim festivalima, a kod nas nije prikazan ni na jednom festivalu, publika je mogla da ga vidi samo na onlajn platformi Kinomeeting point.

Na sajtu RTS, 11. decembra, posle berlinske (onlajn) ceremonije uručenja nagrada EFA pojavila se samo kratka vest o dobitnicima ovog priznanja, a već sutradan Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD) zatražila je od RTS da „Quo vadis, Aida“ emituje na nacionalnim frekvencijama.

“Vreme je da Javni servis uzme u obzir na svetskom nivou prepoznatu umetničku vrednost ovog filmskog remek-dela koje se bavi našom nedovršenom prošlošću, u kojem igra veliki broj glumaca iz Srbije, i tako promoviše vrednosti koje će se suprotstaviti govoru mržnje i ratnoj retorici. Nepotrebno je napominjati koliko bi takav gest doprineo izgradnji mira, pomirenju i suočavanju sa prošlošću, posebno imajući u vidu narastajuću glorifikaciju ratnih zločina i ratnih zločinaca u našem društvu, a RTS bi time pokazao koliko je važna edukativna komponenta”, kaže se, između ostalog, u pismu koje je upućeno generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću.

Bujošević se povodom ove inicijative još nije javno oglasio, a ni Danas do zaključenja broja nije uspeo da dobije odgovor od Olivere Kovačević, urednice Zabavnog programa RTS, zadužene i za emitovanje filmova.

Vladimir Kecmanović, urednik Kulturno-umetničkog programa, je, kako je izjavio za naš list, zadužen samo za proizvodnju TV serija.

Ipak, Jasna Đuričić, druga glumica u istoriji srpske kinematografije koja je ovenčana evropskim Oskarom, optimista je i nada se da će ovaj film stići pred naše bioskopske i televizijske gledaoce.

– To će se sigurno dogoditi, a mi bismo voleli da se te stvari događaju odmah. Film “Qui vadis, Aida” su pojedinačni koraci koje mi sa svih strana pravimo, i to je jako značajno. Verujem da pojedinac menja svet koliko god se to nekome činilo besmisleno. Taj pojedinac mora da ima mnogo snage i ne sme da odustaje, i ja verujem, posle svih festivala, nominacija i nagrada koje je dobio ovaj film, da će stići i pred našu publiku. Za “Quo vadis, Aida” glasalo je više od četiri hiljade članova Evropske akademije, i gotovo su jednoglasno doneli odluke o nagradama, to su ljudi iz filmske struke, i mislim da je to dovoljna preporuka da se prikaže kod nas i u državama u kojima još nije prikazan – izjavila je Đuričić za N1.

Podeljena javnost

Nagrade EFA, kao i inicijativa Regionalne akademije za razvoj demokratije u prorežimskim tabloidima propraćeni su vrlo negativnim komentarima i optužbama da je “srpska opozicija okrenuta je antisrpskim vrednostima, pa nije iznenađujuće što filmsko ostvarenje u kojem su Srbi predstavljeni kao genocidan narod odavno ima podršku opozicije i medija pod njenom dirigentskom palicom, te su se posebno obradovali što je priča koja srpski narod predstavlja kao zločinački dobila vredno priznanje”, pišu, između ostalog, ovi tabloidi.

Na društvenim mrežama oglasio se i ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, koji je napisao: “Nema tu pomoći. Srbi su zli, genocidni, ružni, opaki, zatucani, primitivni… Tako su stvari postavljene i zakucane početkom devedesetih. Čak i da snimimo vrhunski film o stradanju Srba, Zapad nikada neće reći da je to dobar film, kamoli da ga nagradi. Antisrbizam se duboko ukorenio“, zapisao je Dmitrović na svom Tviter nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari