Debata “Rod i kultura u Srbiji: napredak na ivici?” 21. maja 1Foto: Promo

Povodom Svetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka organizuje onlajn debatu “Rod i kultura u Srbiji: napredak na ivici?” koja će biti uživo emitovana na FB stranici Zavoda u petak, 21. maja u 14 časova.

Učesnice su: Tamara Krcunović, glumica; Maja Todorović, scenaristkinja; Bilja Krstić, etno muzičarka; Jelena Bajić – Jočić, rediteljka; Biljana Cincarević, slikarka; članice benda Frajle.

Učesnice će izneti svoje lično viđenje o tome da li žene imaju mogućnost napretka u polju kulture ili je to napredak na ivici. Program će moderirati Bojana Subašić i Marijana Milankov, istraživači Zavoda.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, kao Nacionalna kontakt tačka za Unesko Konvenciju o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza, tradicionalno obeležava 21. maj, ukazujući na važne teme u okviru pojma kulturne raznolikosti, koji afirmiše kulturnu politiku baziranu na poštovanju ljudskih prava, promociju interkulturnog dijaloga i borbu protiv svih oblika diskriminacije.

„Pitanje rodne ravnopravnosti u kulturnom i kreativnom sektoru je sve aktuelnije, kako u medijskoj sferi, tako i u kulturnoj politici Srbije. Kako Unesko navodi, uprkos nedavnom napretku u promociji rodne ravnopravnosti u kulturnim i kreativnim industrijama, kao i globalnom skretanju pažnje kroz pokret #MeToo, ostaje mnogo posla ako želimo postići rodnu ravnopravnost u ovom sektoru“, navode iz Zavoda.

Ističu takođe da su prepreke rodnoj ravnopravnosti u kulturnom i kreativnom sektoru brojne i da uključuju nejednak pristup dostojanstvenom zaposlenju, rukovodećim pozicijama i poštenoj nadoknadi za ostvaren rad, kao i prepreke za napredak u sektorskoj hijerarhiji.

“Na tragu ove teme, otvorićemo diskusiju sa umetnicama u Srbiji o rodnim jednakostima ili nejednakostima u sektoru kulture, posebno u oblasti stvaralaštva žena, u aktuelnim prilikama u Srbiji. Pratite nas! Vaš #zaprokul”, poručuju iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari