Debata "U glavi Putina" sa francuskim filozofom Mišelom Elčaninovim u Centru za kulturnu dekontaminaciju 1Foto promo /Francuski institut u Srbiji

Francuski institut u Srbiji nastavlja ovojesenju seriju debata između aktuelnih francuskih i srpskih intelektualaca gostovanjem poznatog filozofa Mišela Elčaninova, koji će u Centru za kulturnu dekontaminaciju u četvrtak, 1. decembra od 18 časova, učestvovati u debati pod nazivom „U glavi Putina“.

Kako Francuzi gledaju na rat u Ukrajini, koliko je u Francuskoj i u drugim državama snažan glas zastupnika putinizma, koji su ruski i svetski mislioci uticali na misao Vladimira Putina, ključna su pitanja o kojima će se polemisati.

Elčaninov u delima mnogih intelektualaca širom sveta pronalazi formule koje čudno odzvanjaju u današnje doba: uloga vođe nacije u jednoj autentičnoj demokratiji, značaj očuvanja države, briga o usađivanju moralnih i religijskih vrednosti, istorijska misija ruskog naroda naspram hiljadugodišnjeg neprijateljstva Zapada…

Francuski filozof je 2015. godine objavio knjjigu „U glavi Putina“, a ove godine izašlo je njeno prošireno izdanje, uz osvrt na najnovija dešavanja u Ukrajini.

U debati u CZKD, pored Elčaninova učestvovaće i Ljubinka Milinčić, novinarka i prevodilac sa ruskog jezika, glavna urednica Sputnjika u Srbiji, dugogodišnja dopisnica srpskih medija iz Moskve, a moderator razgovora je Vladimir Cvetković, doktor filozofije, viši naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju.

Razgovor će se voditi na francuskom i srpskom jeziku, uz simultani prevod (broj slušalica je ograničen).
Mišel Elčaninov (Michel Eltchaninoff, 1969) je francuski filozof, novinar, esejista, stručnjak za rusku filozofiju. Doktorirao je filozofiju na temu Telesno kod Dostojevskog, na Univerzitetu Paris XII.

U dva navrata profesionalno je boravio u Rusiji, bio je predavač u Francuskoj, na Univerzitetu u Dižonu i Parizu (Panthéon-Sorbonne), a danas je glavni urednik časopisa Philosophie Magazine (nezavisni mesečnik koji se bavi raznim aktuelnim temama kroz prizmu filozofije i društvenih nauka).

Elčaninov je 2006. osnovao udruženje Novi disidenti, koje je pokrenulo više akcija, među kojima kampanju za oslobađanje ukrajinskog sineaste Olega Sentsova.

U svom eseju koji je ove godine objavljen u proširenom izdanju, Elčaninov pokušava da odgovori na pitanje koje mnogi postavljaju od pripajanja Krima, preko intervencije u Siriji, do današnjeg rata u Ukrajini: Šta Putin ima na umu?

U Francuskoj je ove godine objavljena i njegova knjiga „Lenjin je hodao po mesecu“ (Lénin a marché sur la lune), neobična priča o ruskim kosmistima i zagovornicima transhumanizma.

Knjiga je do sada već prevedena na italijanski, a uskoro će biti objavljena u SAD. Radi se, zapravo, o malo poznatoj struji ruske misli, kosmizmu (san o besmrtnosti i osvajanju svemira), koja je povezana sa američkom misli o transhumanizmu.

Elčaninov je i autor eseja „U glavi Marin Le Pen“ (Dans la tête de Marine Le Pen).

Francuski filozof će tokom gostovanja u Srbiji održati i dva predavanja praćena diskusijom na temu Savremene tendencije francuske misli, na Filozofskim fakultetima u Nišu (30. novembra u 14 sati) i Novom Sadu (2. decembra u 12 sati), a časopis Filozofija i delo o kosmistima predstaviće na IFDT-u 1.decembra u 12 sati.

Elčaninov ove jeseni gostuje u našoj zemlji posle Fransoaz Veržes (Feminizam, nasilje, postkolonijalizam), Žan-Fransoa Kolosima (Savremeno stanje pravoslavlja), i Vensana Liežea (zagovornika teorije ne-rasta).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari