Koncertom jednog od najpoznatijih pijanista svetske muzičke scene Denisa Macujeva otvoren je muzički festival „Boljšoj“ u Mećavniku, koji drugu godinu zaredom podržava kompanija Gaspromnjeft.


Za oko 300 učesnika i gostiju manifestacije, Macujev je izvodio kompozicije Petra Iljiča Čajkovskog, Sergeja Rahmanjinova, Igora Stravinskog, Mađarsku rapsodiju Franca Lista i kao specijalno iznenađenje – džez kompozicije.

Osnivač festivala „Boljšoj“, reditelj Emir Kusturica, rekao je na otvaranju da je gostovanje Denisa Macujeva učinilo festival većim od najboljih festivala u svetu.

– Odavno sanjam da na brdu Mećavnik, gdje su nekad bila samo bandera i plast sijena, a gdje je sada drveni grad, ugledam klavir i filharmoniju koja izvodi djela velikih ruskih autora. Tako se jedan od mojih snova ostvaruje i tako ta bandera i plast postaju prošlost. Saradnja sa kompanijom Gaspromnjeft potvrđuje da dva bratska naroda nastupaju zajedno na kulturnom polju – istakao je Kusturica.

Generalni direktor NIS-a i zamenik generalnog direktora Gaspromnjefta za inostrane aktive Kiril Kravčenko rekao je da Srbija i Rusija vekovima sarađuju na različitim nivoima, a naročito u kulturi.

– Malo je poznato da je veliki Puškin znao srpski jezik i prepevao je na ruski srpske narodne pesme, dok je jedan od najvećih kompozitora u istoriji Petar Iljič Čajkovski koristio srpske pesme kad je stvarao Srpsko-ruski marš. Uvek podržavamo mlade talente, što je i suština ovog festivala. Nadam se da će se ove, na Mećavniku naći talenti poput Macujeva, Puškina i Čajkovskog – istakao je on.

Manifestacija na Mećavniku promoviše mlade muzičke talente Srbije i Republike Srpske, a za festivalske nagrade – zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku, u izvođenju klasičnih i savremenih ruskih kompozicija, takmičiće se 95 studenata i đaka muzičkih akademija i srednjih škola.

Na otvaranju festivala „Boljšoj“ nastupio je češki narodni orkestar koji je zajedno sa „No smoking orkestra“ izveo operu „Dom za vešanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari