Dodela Oskara 2023: Ova ostvarenja su nominovana u kategoriji najboljeg filma 1Foto: AMPAS/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

U nedelju pred nama održava se 95. dodela Oskara, a kao i uvek, kategorija koja privlači najviše pažnje je ona za najbolji film.

Ove godine, za najbolji film nominovano je čak 10 ostvarenja različitih žanrova, pa se tako provlače biografske priče, rimejkovi, indi filmovi i nastavci.

U nastavku predstavljamo svih 10 filmova.

All Quiet on the Western Front

Pravljenje ratne drame kao mamac za Oskara nije ništa novo, ali ova, treća adaptacija čuvenog književnog dela Eriha Marije Remarka konačno je snimljena na nemačkom jeziku.

Teme su nažalost i dalje aktuelne, a glavna zamerka gledalaca bila je na račun predugih scena pregovora koje nisu iz knjige.

Avatar: The Way of the Water

Ovaj nastavak oborio je mnoge rekorde gledanosti i postao nastavak sa najvećom zaradom na bioskopskim blagajnama, a ujedno i treći po zaradi film ikada.

Osim toga što je pravljen za veliko platno kao demonstracija koliko daleko su otišli animacija i 3D tehnologija, predstavlja i neku vrstu ekološkog aktivizma kroz sjajne akcione sekvence.

The Banshees of Inisherin

Glavni aduti ovog filma su odlična atmosfera i sjajna gluma, koja je zaradila četiri nominacije u glumačkim kategorijama, ali on se nalazi u favoritima i u ostalim kategorijama.

Izdvaja se po specifičnom narativu o krahu jednog prijateljstva u maloj i depresivnoj sredini, kao i rešenosti i tvrdoglavosti jednog od likova u takvoj situaciji.

Elvis

Uprkos tome što je ovaj film bio veoma uspešan na blagajnama i što su mnogi pohvalili Ostina Batlera za glavnu ulogu, ključna greška je pričanje priče o Elvisu iz perspektive pukovnika Toma Parkera.

Ono što treba pohvaliti je hrabrost da se bude drugačiji i da se ne ide zacrtanim i ziheraškim putem.

Everything Everywhere All at Once

S vremenom, ovaj film postaje sve veći favorit na predstojećoj dodeli, a jedan od glavnih razloga je očigledna količina ljubavi uložena u njegovo režiranje i vođenje računa o svakom detalju.

Možda film nije za svakoga i možda ga neće svako pogledati više puta da bi uočio druge sitnice, ali već sada ima popriličan kulturni značaj.

The Fabelmans

Spilberg o Spilbergu, sa svim mogućim omažima detinjstvu i radu jednog genija koji nas i dalje oduševljava, a sve to uz očiglednu ljubav prema filmu i bioskopu, koje isijavaju iz svakog kadra.

Njega nikad ne treba potceniti, čak ni kada pravi film o sebi.

TÁR

Ne, ovo nije samo još jedan film o cancel kulturi, iako je ona tema, već ambiciozni pokušaj da se predstavi jedna kompleksna tema i jedna kompleksna ličnost.

Kejt Blanšet je genijalna i daje vam dovoljno razloga da ostanete do kraja filma, uprkos pomalo predugim kadrovima.

Top Gun: Maverick

Ideja o ovom nastavku dugo je podrazumevala ne tako pozitivne komentare, ali film je sjajno prošao ne samo na bioskopskim blagajnama, nego i u komentarima fanova i kritičara.

Uz sve moguće paralele i simbolike po pitanju ratnih tema i nostalgije, ovo je jedan odličan akcioni film u koji je uloženo puno energije i truda i to se vidi u svakom kadru.

Triangle of Sadness

Premijera filma u Kanu podelila je publiku, ali Ruben Estlund je ipak osvojio Zlatnu palmu i tako je krenula diskusija o ovom filmu koja se i dalje nije zaustavila.

On se priključuje nekolicini serija u kojima vidimo visoku klasu kako propada, ali na to dodaje i dugu sekvencu koja služi da vam bogati postanu još odvratniji, pred katarzičan kraj nakon skoro tri sata.

Women Talking

Film o teškoj temi ima sjajnu glumačku postavu i iznenađujuće je da nijedna od glumica nije nominovana ni u kategoriji glavne, ni sporedne glumice.

On je najkraći od svih nominovanih filmova i mnogo svedenije prikazuje sve ono što je adaptirano iz romana o seksualnom nasilju, odgovornosti i ceni oproštaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari