Filmovi pravljeni kao „mamci za Oskare" koje je Akademija ignorisala 1Image: 749560466, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Favoriti su ove godine mahom i dobili nominacije za Oskare, ali ima i onih koji su pravljeni kao „mamci“, a Akademija filmskih umetnosti ih je ignorisala.

Po nominacijama vode Everything Everywhere All at Once, The Banshees of Inisherin i All Quiet on the Western Front, a evo koji filmovi nisu zaradili ono što su očekivali.

Empire of Light

Uprkos tome što je Rodžer Dikins dobio nominaciju za najbolju kinematografiju, očekivalo se da će ovaj film zaraditi mnogo više nominacija, naročito one u ključnim kategorijama.

Mlake kritike postajale su sve oštrije, a to je prilično razočaranje za Sema Mendesa nakon ostvarenja 1917, kao i za Oliviju Kolman, koja obično dobije barem nominaciju.

Devotion

Film baziran na istinitoj priči o prvom crnom pilotu tokom Korejskog rata dobio je uglavnom pozitivne kritike, ali to nije sprečilo da od budžeta od 90 miliona dolara vrati samo 21 milion, a isti neuspeh doživeo je i kod članova Akademije.

She Said

Aktuelna tema istinite priče o zlostavljanju i zaplašivanju od strane Harvija Vajnstina dobila je neočekivano loše kritike i nije zaradila nominaciju čak ni za Keri Maligan, što je nateralo mnoge da se pitaju koliko Holivud treba da radi aktuelnih tema.

The Woman King

Publika je reagovala veoma pozitivno i na festivalu u Torontu i kasnije u bioskopima, ali to nije bilo dovoljno ni za jednu jedinu nominaciju.

Neki idu toliko daleko da veruju da Vajola Dejvis nije nominovana zbog kontroverzne kampanje za nominaciju Andree Rajsboro.

My Policeman

Film koji je trebalo da uspostavi Harija Stajlsa kao dobrog glumca i filmsku zvezdu uspeo je da uradi potpuno suprotno i sad ga više niko ne shvata ozbiljno, osim izgleda ljudi u žiriju Gremija.

The Son

Nakon uspeha filma The Father, Florijan Celer je adaptirao još jednu svoju dramu u film sa odličnim glumcima, a to su Hju Džekmen, Vanesa Kirbi i Lora Dern. Međutim, taj uspeh ipak nije ponovljen ni kod publike ni kod kritičara.

Till

Teška tema i deo crnačke istorije koji je teško svariti nisu delovali privlačno svima, naročito nakon nekoliko filmova koji su se već bavili sličnim temama. Međutim, očekivana je makar nominacija za Danijel Dedvajler, ali je izostala.

Amsterdam

Prethodna četiri filma Dejvida O. Rasela zaradila su ukupno 23 nominacije za Oskare, ali ovo ostvarenje, uprkos fenomenalnoj glumačkoj ekipi, nije prošlo toliko zapaženo ni hvaljeno koliko se očekivalo.

Emancipation

Pitanje je koliko su gledaoci i članovi Akademije i dalje spremni da gledaju i nominuju Vila Smita nakon kontroverze oko šamara, ali on zvanično može da bude nominovan, samo ne bi smeo da prisustvuje dodeli.

Ovaj film mnogi su videli samo kao još jedan triler umesto impresivne drame koja je trebalo da bude.

Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths

Još jedan reditelj koji je prethodno bio miljenik Akademije, sa čak 26 nominacija i sedam dobijenih Oskara, ali ovaj film Alehandra Injaritua nije ni blizu izazvao takve reakcije. Jedina nominacija koju je zaradio je za najbolju kinematografiju.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari