zoran tomic foto privatna arhivafoto privatna arhiva

– Književnik Svetislav Basara, profesor Pravnog fakulteta dr Zoran R. Tomić i satiričar Radivoje Bojičić ovogodišnji su dobitnici nagrade „Dragiša Kašiković“, koja se od 1994. godine dodeljuje za visoke umetničke i naučne domete i širenje granica slobode stvaralaštva u književnosti, publicistici, kojima se bavio istaknuti srpski politički emigrant i svestrani umetnik Dragiša Kašiković (1932-1977).

Nagrada se dodeljuje od 1994. prvi put je ove godine podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. U obrazloženju se navodi da Svetislav Basara „dugo, plodno i kvalitetno stvara na našoj književnoj sceni, zbog čega je stekao status kultnog pisca, a, može se reći, i klasika. Basara je od prvog svog romana pobrao najuglednijih kritičara i stekao nepodeljenu podršku, s vremenom, sve brojnijeg čitateljstva.

Malo je pisaca, ne samo u domaćim i regionalnim, nego i u evropskim okvirima koji imaju tako bogat i raznovrstan opus, prepoznatljivog i samosvojnog kreativnog rukopisa“.

Prema mišljenju žirija, redovni profesor Upravnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i šef Katedre za javno pravo dr Zoran R. Tomić „U dnevnoj i periodičnoj štampi („Danasu“, „Politici“, „Vremenu“…) objavljuje kritičke i analitičke tekstove na aktuelne teme.

Piše stručno, ali i popularno, tako da su njegova viđenja naše stvarnosti razumljiva široj čitalačkoj pubici. Odlikuju ga studioznost, argumentovanost, visok stil i sklonost lepom književnom izražavanju.

U svojim javnim tekstovima otvoreno i dosledno se zalaže za vladavinu prava, nezavisnost sudstva i sudija, građansku i parlamentarnu demokratiju, medijske slobode, poštovanje prava i sloboda građana/Radivoje Bojičić istaknuti je autor romana i priča, dramski pisac, scenarista, aforističar, istraživač istorije našeg humora i satire i dugogodišnji glavni i odgovorni urednik „Ježa“, najdugovečnijeg balkanskog i jedinog domaćeg štampanog satiričnog časopisa.

Poslednjih nekoliko godina prosto je tematski, stilski i poetički „eksplodirao“, postigavši punu stvaralačku zrelost, na radost, pa i oduševljenje čitalaca „Ježa“, drugih listova i časopisa u kojima objavljuje i, posebno, brojnih pratilaca na društvenih mrežama. Zahvaljujući satirama Radivoja Bojičića naše društvo je u prilici da se posmatra u ogledalu, koje i kada je krivo, pokazuje njegovo pravo lice.

Nagrada, koju je ustanovila Izdavačka kuća „Srpska reč“, sastoji se iz plakete i novčanog iznosa, a dobitnicima će biti uručena u Udruženju književnika Srbije 17. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari