svetislav basara foto Miroslav Dragojevićfoto Miroslav Dragojević

Izdavačka kuće su i ove godine omogućile posetiocima druženje sa autorima i potpisivanje njihovih dela

U prstenu hale 1 Beogradskog sajma, a prekoputa ulaza u halu, nalazi se mali, ali upečatljiv štand znamenite beogradske knjižare, ali i izdavača, Zlatnog runa. Drugog dana Sajma svoju knjigu „Tajna istorija Bajine Bašte“ potpisivao je Svetislav Basara, dvostruki dobitnik Ninove nagrade. U pitanju je reizdanje nakon 12 godina. Prvo izdanje ove knjige uglavnom nije bilo dostupno u knjižarama u Srbiji, tako da tek sada može imati širi odjek i pristupačnost ljubiteljima Basarinog štiva. Napisana u njegovom najboljem maniru, sazdana od fikcije i začinjena fantastikom, sa toplim humorom, ilustrovana fotografijama iz arhive Nedeljka Rakića, vraća nas u vreme omiljene „pitke“ proze…

„Bajina Bašta je, za one koji istočno ne idu, lijepa i pomalo zaturena varošica na srbijanskoj strani Drine, koja se u novijoj historiji, istina sporadično, počela pojavljivati u vrijeme austrougarske okupacije Bosne, i kasnije, u vrijeme ratnih operacija za Prvoga svjetskog rata. Basara se poslužio minimumom povijesnih činjenica, oko kojih je, zatim, mistificirao i fikcionalizirao svoju ‚Tajnu istoriju Bajine Bašte‘, u koju je, u duhu svih svojih velikih proznih mistifikacija, upisivao karakteristične elemente epohe, izmišljao gegove i anegdote, rugao se palanačkim kronikama i sentimentima njihovih autora, ali i nježno evocirao estetiku nekoga našeg, balkanskog i provincijskog Belle Epoquea, prvih pokretnih slika, dramaturgije nijemoga filma. I tako je nastao roman koji istovremeno jest posveta Bajinoj Bašti i ruganje svim zavičajnim posvetama“, napisao je o knjizi Miljenko Jergović.

sajam knjiga foto Miroslav Dragojević
foto Miroslav Dragojević

Miodrag Majić na štandu Vulkana

Sudeći po dužini zmije od čitalaca, koji su sa po jednom ili više knjige sudija i pisca Miodrga Majića čekali u redu na autorov potpis ispred štanda Vulkana, čini se da je u pitanju jedna od većih književnih zvezda Sajma i to, kako se nereteko dešava, baš ona kojoj pisanje nije osnovni poziv.

sajam knjiga foto Miroslav Dragojević
foto Miroslav Dragojević

Ante Tomić na štandu Lagune

Svoje knjige na štandu Lagune potpisivao je gost iz Hrvtaske, pisac Ante Tomić. Ovih dana on je u Beogradu, a povodom 60 godina Dvorane kulturnog centra, na Festivalu nesnimljenih filmova predstavio film koji je reditelj Rajko Grlić trebalo da snimi po njegovom romanu omiljenom kod publike širom regiona „Čudo u Poskokovoj dragi“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari