Dubravka Ugrešić: Pisac protiv rata 1Dubravka Ugrešić, foto: EPA/Toni Garriga

Danas se dodeljuje Nobelova nagrada za književnost, a među nominovanim kandidatima nalazi se Dubravka Ugrešić.

Ugrešić je književnica, naučnica i publicistkinja koja je rođena 1949. godine u Kutini u Hrvatskoj.

Književnost je završila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a dvadesetak godina je radila u Institutu za nauku o književnosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Devedesetih pisala je protiv rata, nacionalizma i etničke mržnje (kasnije sakupljene u zbirci „Kultura laži“), zbog čega je u javnosti i medijima proglašena narodnim neprijateljem. Tih godina, bila je primorana da napusti Hrvatsku, nakon čega nekoliko godina provodi u Nemačkoj, potom u SAD-u, a od 2001. u živi u Amsterdamu. Dobitnica je nekoliko međunarodnih književnih nagrada među kojima je tzv. američki Nobel – Međunarodna nagrada za književnost „Neustadt“, Austrijska nagrada za evropsku književnost, nagrade za eseje „Jean Améry“. Domaća nagrada koje je Ugrešić osvojila jeste „Meša Selimović“, a izdvaja se i kao prva žena koja je dobitnica Ninove nagrade za roman godine 1988. godine.

Ugrešić je autorka mnogih dela, a neka od njih su: “Poza za prozu”, ”Štefica Cvek u raljama života”, “Život je bajka”, “Forsiranje romana-reke”, “Američki fikcionar”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Zabranjeno čitanje”, “Ministarstvo boli”, “Nikog nema doma”, “Baba Jaga je snijela jaje”, “Lisica”, “Doba kože”…

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Dubravka Ugrešić: Pisac protiv rata 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari