Dva festivalska dana u Subotici 1Predstava "Gustav je kriv za sve" Foto: Pozorište Kostolanji Deže predstava

Predstavama Kokana Mladenovića „Gustav je kriv za sve“, u izvođenju pozorišta Kostolanji Deže, i „Tri musketara“ u režiji Predraga Štrbca a u izvođenju Dečijeg pozorišta 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji se pored Zrenjanina kao grada domaćina održava i u drugim gradovima Vojvodine, nastavio je svoje održavanje na severu zemlje.

Subotička publika, ona najmlađa ali isto tako i odrasla još jednom je pokazala privrženost teatru u vreme pandemijom ograničenih komunikacija, pa su predstave bile posećene a glumci nagrađeni ovacijama.

-Gustav je junak crtanog filma iz vremena mog detinjstva. Mi smo mu se smejali, a našim roditeljima i nije bio tako smešan. Valjda je podsećao na njih. A onda su prošle godine. Gustavu su oteli zemlju, fabrike, reke. Gustav je postao saučesnik u zločinu koji je izvršen nad njegovim životom – objasnio je povodom festivalskog izvođenja njegove predstave reditelj Kokan Mladenović.

Drugog festivalskog dana u Subotici izvedene su predstave, dečija „Pozorištu s ljubavlju“ u režiji Bonjo Lungova i Konstantina Karakostova, i dramska „Radnička hronika” u režiji Veljka Mićunovića. Prva, omaž lutkarima i lutkarstvu, maštovita i dinamična predstava kojom se deca uče da vole pozorište, dok je drama „Radnička hronika“ Narodnog pozorišta Subotica u celosti posvećena aktuelnoj temi radništva, štrajkova, nesrećnim sudbinama proleterijata.

– Festival nam mnogo znači ali nam je žao što ne možemo sada da budemo u Zrenjaninu, svi na jednoj sceni, kao što smo to prehodnih godina činili. Pandemija je dosta uticala na pozorišni život – kaže Olja Đorđević, direktorka drame na srpskom jeziku NP Subotica.

Večeras se festival seli u Novi Sad, na programu je predstava Srpskog narodnog pozorišta “Travnička hronika” u režiji Nikite Milivojevića, dok će sutradan tokom prepodneva u Zrenjaninu biti izvedena dečija predstava “Divljožder” u režiji Jovana Carana. U večernjem terminu, u subotu 24. aprila, glumci Novosadskog pozorišta izvešće “Anu Karenjinu” u režiji Dejana Projkovskog. Fetsival traje sedam dana, od 19. do 26. aprila a u takmičarkoj konkurenciji su četiri dečije i sedam dramskih predstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari