Gospodo glumci, Tvrđava je - čija? 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Nakon pojedinih projekcija na Filmskim susretima Niš na binu Letnje pozornice nije izašao nijedan glumac kako bi se poklonio “publici od koje nema bolje”.

Festival, koji 58. godina počinje simboličnom predajom ključeva Grada predsednici glumačkog žirija, te njenim rečima: “Gospodo glumci, Tvrđava je naša”, susreće se sa bojkotom dela glumaca isprovociranim  problemima kojima on nije doprineo.

Mada se može čuti da glumci izostaju zbog snimanja ili godišnjih odmora, nije malo onih koji su uvereni da je pravi razlog njihova podrška pozivu Predraga Mikija Manojlovića, upućenog preko Glumačke organizacije Srbije, da se Filmski susreti bojkotuju zbog jednog od organizatora, Udruženja filmskih glumaca Srbije i njenog predsednika Rastka Jankovića.

Prema pisanju medija, veliki glumac je Jankovića označio kao glavnog krivca što 103-je njegovih kolega nije primljeno u UFGS, a što je, opet, omogućilo da on bude izabran za predsednika udruženja.

GOS je objasnio da je 103- je njihovih članova u martu 2020. dobilo odluku UFGS o prijemu u članstvo, ali da je nakon smrti predsednika UFGS Vladana Živkovića tadašnje Predsedništvo udruženja to osporilo. Potom je na izbornoj Skupštini UFGS-a, o kojoj nisu obavešteni “nezakonito osporeni članovi”, izabran Janković.

UFGS je, pak, saopštio da “niko ne osporava” njihov prijem, ali da proces dobijanja članstva nije okončan, pošto nisu podneli Statutom propisanu dokumentaciju, poput fotokopija lične karte i autorskih ugovora. Janković je javno zamolio kolege da podnesu potrebna dokumenta kako bi “što pre okončali proceduru prijema”, ne osvrćući se na primedbe o načinu svog izbora.

Gospodo glumci, Tvrđava je - čija? 2
Zorica Miladinović: Foto Marija Janković

Nije (pre)teško razumeti nezadovoljstvo dela glumaca zbog načina izbora novog predsednika UFGS, ili okolnosti da je on funkcioner vladajuće stranke, SNS-a, ili neprimanja u članstvo iako je prethodno rukovodstvo donelo takvu odluku… Ali, zvanično saopštena činjenica jeste da oni nisu ispunili formalne uslove za prijem, koji postoje (i treba da postoje) u svakoj organizaciji, pa i njihovoj.

Janković, nesumnjivo, jeste umetnički direktor Filmskih jer je to po dugogodišnjim festivalskim pravilima uvek predsednik UFGS-a, kao osnivača.

Još je izvesnije da jedinstvena filmska manifestacija na ovom delu planete koja vrednuje isključivo kreativni rad filmskih glumaca, i koja je i najstariji filmski festival u Srbiji, nema nikakve veze sa njihovim članskim kartama u tom udruženju.

I da je niška publika, koju upravo glumci čašćavaju epitetom “najbolja”, i ove godine (pre)punila Letnju pozornicu. I da je Niš ponovo, punih sedam dana, u znaku glumaca.

A čija je Tvrđava, ovog avgusta?

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari