Filmski vodič od 27. juna do 4. jula 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

27. jun – Terminal Music and Arts Festival

U okviru filmskog programa Terminal Music and Arts Festival, čiji je urednik Petar Mitrić, biće prikazan film „Kamen u ruci“ čiji je autor Stefan Ivančić.

„Ivica je 11-godišnji dečak koji svoje dane provodi među prijateljima, tumarajući po neistraženim mestima u industrijskoj zoni. Ogorčen i uznemiren, saznaje da mu se roditelji razvode“, navedeno je u vezi sa radnjom filma.

Istog dana na festivalu biće prikazan i film „Centar“, autora Ivana Markovića. Film je prikazivan na festivalima Doclisboa 2018. i Beldocs 2019. Osvojio je nagradu za najbolji film.

„Prostrani kompleks hodnika, dvorana i kongresnih sala danas deluje kao odsjaj jedne prošlosti.
arhitektura zgrade odražava nekadašnju ideju budućnosti, dok materijali i površine zgrade svedoče o sadašnjem stanju. Svojim predanim radom, osoblje koje održava zgradu štiti ostatke nekadašnje vizije. Sinhronim, gotovo ritualnim pokretima njihova tela se sjedinjuju sa prostorom“, navedeno je u najavi.

Film koji će takođe biti prikazan 27. juna na Terminal Music and Arts Festivalu je „Taurunum boy“, autorke Jelene Maksimović.

Festivali na kojima je prikazivan i nagrade koje je film osvojio su Cinema du Reel 2019, ZagrebDocs 2019, Beldocs 2019. Nagrada za najbolju fotografiju Dušan Grubin, DokuFest 2018.

„Momci iz Zemuna deluju opasno. Provode vreme na napuštenim mestima, prave žurke i voze motore. Snovi su im jednostavni, a ljubavi neuzvraćene. Ovo leto je prekretnica u njihovom odrastanju“, navedeno je povodom radnje filma.

28. jun – The great dictator

Filmski vodič od 27. juna do 4. jula 2Remek delo iz 1940. godine, The great dictator, čiji je pisac, reditelj, producent i glumac neponovljivi Čarli Čaplin biće prikazano u petak u Novi Bioskop Zvezda od 21 sat, najavili su organizatori.

„Čaplinov prvi zvučni film i najbolja komedija, parodija na Nacističku Nemačku, Hitlera i Musolinija. U svojoj autobiografiji 1964. Čaplin je izjavio da ne bi snimio film da je znao obim užasa nacističkih koncentracionih logora“, navodi se u najavi.

29. jun – Tajni agent Mjau

Filmski vodič od 27. juna do 4. jula 3U subotu u holu Kombank Dvorana od 12-17 sati za najmlađe su organizovane kreativne radionice, a, od 16 sati biće projektovan 3D crtani film Tajni agent Mjau i druženje sa glumcima koji su dali glasove junacima: Tamara Aleksić, Nebojša Milovanović, Nikola Nemešević, Nela Buncić, Željko Vasić.

30. jun – Strategija puža

Filmski vodič od 27. juna do 4. jula 4U okviru filmske večeri na događaju Festival solidarnosti: Odbranimo zidare društva!, Francisco Tomsich predstavlja igrani film „Strategija puža“ (La estrategia del caracol, 1993)“, istaknuto je u najavi događaja.

30. jun – „Z“

Filmski vodič od 27. juna do 4. jula 5U okviru događaja Festival solidarnosti: Odbranimo zidare društva! Kino klub Barut organizuje projekciju sa diskusijom o filmu: Z (Francuska, Alžir / 1969 / 127 min. režija: Kosta Gavras
uloge: Žan Luj Trintinjan, Iv Montan, Iren Papas) u nedelju u Radničkom muzeju „Trudbenik“.

„Godine 1963, u Solunu je ubijen Grigoris Lambrakis, grčki levičarski političar i anti-ratni aktivista koji se zalagao za izlazak Grčke iz NATO Alijanse. Ubijen od strane desničarskih, pro-fašističkih fanatika, koji su uživali podršku visoko-pozicioniranih ličnosti u vojsci i policiji, njegova smrt postala je povod masovnih demonstracija protiv vlasti. Istraga koja je usledila pod vođstvom Kristosa Sarcetakisa ubrzo je utvrdila umešanost vojske i policije u atentat, a Sarcetakis je postao legenda među grčkim narodom zbog svog beskompromisnog pristupa i privođenja krivaca pravdi.
Kosta Gavras, francuski reditelj grčkog porekla, je savremenik događaja koji su predstavljeni u film, a Z čini centralni deo njegovog bogatog opusa“, istakli su povodom radnje filma oganizatori događaja.

1. jul – ALTERnoON ► Andergraund bioskop▲ at CK13

Filmski vodič od 27. juna do 4. jula 6ALTERNOON je novi filmski serijal koji će se održavati u Omladinskom centru CK13 dvaput mesečno. Akcentujemo andergraund filmska ostvarenja koja za tematiku imaju DIY kulturu i bave se samom alternativnom umetnošću kao načinom razmišljenja. Serijal Alternoon se radi isključivo u edukativne svrhe te je ulaz na projekcije besplatan, saopštili su organizatori i tim povodom najavili projekcije dva filma:

U 20 sati GOODNIGHT BROOKLYN: The Story of Death By Audio.

„Death By Audio je andergraund klub i DIY zajednica koja je bila primorana da se zatvori 2014. godine. Film je fokusiran na borbu za održanje Death By Audio DIY kolektiva, kluba i radionice gitarskih pedala. Radnja se odvija u Bruklinu a prostorije kluba i samo zemljište preti da uništi i kupi poznata tabloid kompanija VICE. Glavni akteri filma su članovi kultnog noise rock benda A PLACE TO BURY STRANGERS kao i mnogi drugi alter noise rok bendovi koji su nastupali u DBA klubu: Lightning Bolt, Dirty on Purpose, Fuck Ton, French Miami, Ty Segall, Thee Oh Sees, Pissed Jeans… Film ponajviše govori o esenciji DIY pokreta i magičnim trenucima koji se takvom filozofijom mogu izroditi. Death By Audio klub je svojevremeno okarakterisan kao CBGB dvehiljaditih“, objasnili su organizatori i dodali da je film režirao Matthew Conboy.

Iste večeri, u 21.30, biće prikazan film INDUSTRIAL ACCIDENT: The Story of Wax Trax records.

„Priča o Deniju Flešeru i Džimu Nešu, gej paru a opet fanovima andergraund muzike. Oni osamdesetih u konzervativnom Čikagu otvaraju kultnu prodavnicu ploča i pokreću legendarnu izdavačku kuću WAX TRAX RECORDS! Priču o ovoj prodavnici i samoj muzičkoj etiketi u ovom filmu pričaju prijatelji Denija i Džima kao i članovi kultnih bendova: Ministry, Revolting Cocks, Nine Inch Nails, Lard, Front 242, Fugazi, Dead Kennedys i mnogi drugii. Autorka filma, Džulija Neš, ćerka Džima Neša je, nakon smrti svog oca, otvorila njegovu davno napuštenu šupu i pronašla vanserijsku kolekciju foto, video i audio dokumentacije. Njen otac je to sve sa razlogom čuvao godinama nakon gašenja etikete. Džulija je tada rešila da snimi ovaj film u sećanje na svog oca i WAX TRAX. Film je nagrađivan na više svetskih dokumentarnih festivala“, navedeno je povodom radnje filma i dodato da ga je režirala Julia Nash.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari