Filmski vodič od 5. do 12. marta 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima.

5. mart – 48. FEST

Iako je 48. Međunarodni filmski festival – FEST uveliko počeo publika i dalje ima prilku pogleda brojna ostvarenja iz sveta filmske umetnosti jer se u okviru deset festivalskih dana prikazuje preko 300 projekcija u osam bioskopskih dvorana, od čega 96 premijernih ostvarenja, kao i program FEST Klasik, koji će odati počast Bekimu Fehmijuu, zaštitnom licu ovogodišnjeg FEST-a, kao i Nedi Arnerić koja nas je nedavno napustila.

Organizatori FEST-a ukazali su da će ove godine biti upriličena dva takmičarska programa – U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano 20 ostvarenja iz Srbije i sveta, a u programu FEST Fokus devetnaest filmova hrabrog autorskog izraza.

U programu Gala by Knjaz Miloš biće prikazani holivudski hitovi i nova ostvarenja dobro poznatih reditelja kao što su Džim Džarmuš, Vudi Alen, Roman Polanski, Terens Malik…

– Za sada najveće interesovanje vlada za filmove Greh Andreja Končalovskog, Divan dan u komšiluku Marijel Heler, i Istina Hirokazu Koreede, a projekcija filma Otac je na otvaranju festivala bila rasprodata – ukazali su organizatori. Raspored projekcija filmova na FEST-u možete pronaći na ovom linku: https://www.fest.rs/upload/document/48fest_program.pdf

5. mart – Specijalne projekcije filma „Otac“

Cineplexx Kragujevac Plaza i Cineplexx Niš bioskop ugostiće ekipu filma ,,Otac” – ukazano je u najavi događaja i dodato da će nakon svetske premijere na Berlinalu, najnoviji film proslavljenog reditelja Srdana Golubovića biti prikazan na specijalnim projekcijama u četvrtak 5. marta u Cineplexx Kragujevac Plaza i Cineplexx Niš bioskopu. Gostima bioskopa u Kragujevcu, autorska ekipa filma predstaviće se pre projekcije koja je zakazana u 18:30 časova, a Nišlijama nakon projekcije koja počinje u 20:30 časova.

Filmski vodič od 5. do 12. marta 2

O ovom ostvarenju je istaknuto da je ,,Otac” film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

5. mart – Kratki filmovi

Filmski vodič od 5. do 12. marta 3

Veliko ime iranske kinematografije Abas Kierostami predstavljamo sa manje poznatim setom kratkih filmova, ukazano je u najavi događaja „Kratki filmovi“ koji će biti prikazani u Kulturnom centru i kafe knjižari Karavansaraj.

5. mart – Last Tango in Paris

Last Tango in Paris (1972) – Poslednji tango u Parizu, je italijansko-francuska egzistencijalna erotska drama iz 1972. godine o američkom udovcu koji se upušta u seksualnu vezu s mladom Parižankom. Film je izazvao mnogo bure zbog nekih erotskih scena, zbog čega je bio i zabranjen u mnogim zemljama.

Filmski vodič od 5. do 12. marta 4

Marlon Brando je bio nominovan za Oscara za najboljeg glavnog glumca, a Bernardo Bertolucci za režiju. U glavnim ulogama: Marlon Brando, Maria Schneider, Maria Michi – tako je najavljen ovaj film čija će projekcija biti održana večeras u kafeu – mini bioskopu A7.

5. mart – Partisan

Filmski vodič od 5. do 12. marta 5

Na ivici propalog grada, jedanaestogodišnji Aleksandar živi u komuni zajedno sa ostalom decom, njihovim majkama i vodjom po imenu Gregori. Gregori je harizmatični lider koji se bavi kriminalom, tako je najavljena projekcija filma Partisan u Zoom Art Cafe & Photo Studio-u.

6. mart – JOKER

Još jedan *Oskarovac* na platnu bioskopa Mašinac. Joker je originalna, samostalna priča koju do sada nismo videli na velikom ekranu. U njen centar je smešten Artur Flek, usamljeni čovek koji pokušava da pronađe svoj put i svoju sreću u neprijateljski nastrojenom Gotamu.

preko dana radi kao klovn, dok mu je san da postane cenjeni stendap komičar, ali život ga ne mazi i ispostavlja se da je nekako uvek on predmet šale. Uhvaćen između odbijanja, okrutnosti, beznađa i apatije, Artur povlači drastičan potez koji će eskalirati u lančanu reakciju neočekivanih događaja…

Filmski vodič od 5. do 12. marta 6

Joker je veoma drugačiji od onoga što očekujemo iz samog naslova i to mu je najveća preporuka – nasilan, uznemirujuć i mračan triler, ali i odvažna psihološka drama u kojoj se nastup Hokaina Finiksa graniči sa ludilom – ukazano je povodom projekcije filma koja će se odviti ovog petka na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari