Gala koncert u Madlenianumu: Muzička epopeja i trio svetski slavnih marokanskih virtuoza 1Foto promo / Madlenianum

Posle izuzetnog koncerta Šalaban benda u Madlenianumu marta ove godine, program koji se odvija tokom cele 2022, obeležavanje 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Maroka i Republike Srbije, nastavlja se još jednim gala događajem.

Pod nazivom Muzička epopeja, trio sjajnih marokanskih mladih muzičara koji su već svetski poznati – Dina Bensaid, klavir, Gibril Benani, violina, i Abdesamad Alasali, violončelo, 9. decembra održaće koncert u Madlenianumu, a za svoj nastup pred beogradskom publikom dabrali su dela Betovena, Trio br. 3 u ce-molu, i Mendelsona, Trio br. 1 u de-molu, opus 49.

Koncertna pijanistkinja i dirigentkinja Dina Bensaid nastupa kao solistkinja u najvećim evropskim koncertnim dvoranama, poput Viktoria Hol u Londonu ili Pariska filharmonija. Laureatkinja je Međunarodnog takmičenja Kraljica Elizabeta od Belgije, i do sada je ostvarila saradnju sa velikim evropskim dirigentima i orkestrima, kao što su Engleski kamerni orkestar ili orkestar Pasdeloup.

Gibril Benani, solo violina Marokanske filharmonije, profesor orkestra i kamerne muzike pri društveno-kulturnom programu Mazaja, kao i na Nacionalnom konzervatorijumu za muziku i ples grada Rabata, takođe je zvezda u usponu. Usavršavao se na Nacionalnom regionalnom konzervatorijumu u Marseju, i imao je nastupe širom sveta, posebno u Teatru Šatele u Parizu i u Pariskoj filharmoniji, a sarađivao je sa nekim od najvećih dirigenata, kao što su Rikardo Muti i Žan Klod Kazadezuom.

Violončelista Abdesamad Alasali trenutno je profesor i solista pri Marokanskoj filharmoniji, i takođe je imao priliku da nastupa sa svetskim poznatim dirigentima poput Žan Kloda Kazadeza, u najprestižnijim evropskim koncertnim dvoranama, poput Pariske filharmonije.

Tokom ove godine, Ambasada Kraljevine Maroko u Beogradu, obeležavajuću 65 godina prijateljskih odnosa sa našom zemljom, organizovala je i izvela niz umetničkih i kulturnih aktivnosti u saradnji sa srpskim partnerima, sa ciljem predstavljanja bogate i raznovrsne marokanske kulture srpskoj javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari