Goran Bogdan: Nikako da evoluiramo kao društvo, kao Edipov kompleks da imamo 1Foto: Aleksandar Letić

Bogdan Dragović spada, u literaturi s ovih prostora, u red veličina poput Hamleta, Dantona u „Datonovoj smrti“, on je kao Žan Valžan u „Jadnicima“ Viktora Igoa, kao braća Karamazovi kod Dostojevskog, kao Rogožin u “Idiotu”.

On je nešto s čime se glumac jednostavno mora pozabaviti od tolike lepote dubine koju nudi – kaže za Danas glumac Goran Bogdan za svoju ulogu u seriji “Vreme zla” i jednog od glavnih junaka ove priče.

Ona je, prema njegovim rečima, aktuelna i danas, pogotovo u kontekstu nasleđenih demona prošlosti s kojima ne uspevamo da izađemo na kraj.

– „Vreme zla“ je toliko aktualno jer smo u vrzinom kolu iz kojeg nikako da se iskobeljamo. Što iz kukavičluka ili sebičluka ostavljamo budućim pokoljenjima da se bave nekim našim nerazjašnjenim pitanjima. Nikako da evoluiramo kao društvo, kao Edipov kompleks da imamo. Kunemo se u te naše nacionalizme iako su oni štetni za sve nacije i ostavićemo budućim generacijama gore društvo nego što smo ga zatekli – smatra Bogdan.

Prema njegovim rečima, umesto da se razvijamo mi regresiramo kao društvo, a u borbi lako zaboravimo šta je njen cilj.

– Mi smo, jednostavno, jedno od rijetkih društava u svijetu koje reterira, a ne evoluira. U toj borbi za slobodu, koja je temeljna ljudska potreba, zaboravljamo cilj te borbe koji je sloboda i ponovo postajemo robovi naših ideologija. Time se bavi „Vreme zla“, time da nam postane bitnija borba od cilja te borbe. To je neki folklor, neki plemenski mentalitet, gde nam je borba svrha, a ne pobjeda. O tome govori “Vreme zla” – zaključuje Goran Bogdan.

Serija “Vreme zla”, koju su producirale United Media i produkcijska kuća Eye to Eye, ima 15 epizoda, svaka traje 55 minuta, a emitovaće se od ponedeljka do četvrtka na televiziji Nova S.

U ekranizaciji čuvene trilogije Dobrice Ćosića (romana „Vernik“ „Grešnik“ i „Otpadnik“) igraju naše najveće glumačke zvezde: Žarko Laušević, Goran Bogdan, Nada Šargin, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Goran Šušljik i mnogi drugi.

Radnja se odigrava između dva svetska rata i na samom početku Drugog svetskog rata.

U središtu priče i glavni junaci su porodice Katić (Vukašin, Milena, Ivan), braća Bogdan i Vladimir Dragović, Miško, Nađa i Bora Luković te Petar Bajević.

Porodicu Katić zatičemo u osvit Drugog svetskog rata u Beogradu. Bogdan Dragović vraća se iz emigracije, pokušava da uspostavi veze sa Komunističkom partijom iz koje je izbačen kao trockista, kao i sa sinom Vladimirom.

Njegova ostavljena žena Milena stupa u emotivnu vezu sa Petrom Bajevićem, agentom Kominterne i Bogdanovim ratnim drugom.

Vladimir, Milenin i Bogdanov sin, sada i sam član KP, iz ideoloških razloga se okreće protiv oca.

Milenini otac i brat Vukašin i Ivan Katić su slika građanske Jugoslavije, koja ne uspeva da se odupre nadolazećim okolnostima.

Autor serije je Goran Šušljik, scenario je napisala Sanja Savić Milosavljević, a reditelj je Ivan Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari