„Ja sam oduvek sebi zacrtao da se borim protiv ono što me sputava, protiv mračne sile koja nam ne dozvoljava da živimo onako kako osećamo i želimo. I ta sila je menjala kostime. Bila je socijalizam, Miloševićava diktatura, ratno doba, a onda je došla ova diktatura“, istakao je reditelj Goran Marković za N1.

Marković je nastavio: „One nemaju toliko politički, koliko imaju znak prisile. Ja sam se uvek borio protiv prisile, protiv nekog ko mi nameće kako da živim. To mi je bio jedini životni stav“.

Podsetimo, počasnu nagradu „Maverick“, koja se dodeljuje za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izraza, „Motovun film festival“ ove će godine dodeliti Markoviću.

„Ovo je stvarno posebna nagrada. Ko nije bio, ne zna kakav je Motovunski festival, to je sasvim nekonvencionalan festival koje nastao kao alternativa velikom državnom festivalu Puli, u pitoresknom gradiću. Projekcije se održavaju na trgu, a publika, pošto ne može da stane tamo, ona kampuje oko grada i onda uveče kreće da se penje ka bioskopu, sede pola na stolicama, pola na podu i prate to. To su mladi ljudi, pa se ne završava na tome, pa traje to sve do zore“, kazao je Marković za N1.

Dodaje da je zbog toga što mu je odjednom došla serija tih priznanja za životno delo, sva ta priznanja u šali naziva „doviđenja i prijatno“.

„Odjednom sam, hteo ili ne, počeo da se osećam kao neko ko je ‘završio priču’, a u stvari intimno mislim da bih još mogao da radim“, kaže on.

Marković konstatuje da su njegovi filmovi bili „popularni i voljeni“, ali napominje „da to ne znači da nisu bili subverzivni“.

Podseća da je paralelno sa salvom nagrada išla i vrsta „toplog zeca“.

„Upotrebljavam namerno tu parabolu ‘topli zec’ zato što je ona najbliža onome što se meni dešavalo. On je praktikovan na Golom otoku kada dođe neki novi robijaš, i onda je morao da prolazi kroz kordon uhapšenika koji su ga tukli i pljuvali. To se zvalo ‘topli zec’ i ovo što se meni dešavalo je na neki način upravo to“, napominje Marković.

Ukazuje da pored toga što su mu filmovi odbijani od strane državnih nadležnih organa, da nije prihvaćen ni predlog da dobije nacionalnu penziju iz političkih razloga, kao ni rediteljka Vida Ognjenović.

„Oni kontrolišu sve i ne dozvoljavaju vam da dišete“, zaključio je gost N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari