I u komšiluku se priča o "Stripoterapiji" Ane Petrović 1Foto: Printscreen/ Kreativni centar

O Ani Petrović, ovogodišnjoj dobitnici nagrade „Dušan Radović“ za književnost za decu i mlade, i o njenoj knjizi „Stripoterapija„ za koju je dobila ovo priznanje priča se u komšiluku, u Hrvatskoj gde se takođe može kupiti ovo izdanje Kreativnog centra nakon što je rasprodato u Srbiji, piše Jutarnji list.

Ana Petrović napravila je strip podstaknuta vlastitom psihoterapijom.

„Stripoterapija“ su ilustracije psihoterapije i nastale su spontano objašnjava Ana:

– Kao interna šala između mene i moje psihoterapeutkinje. U jednom trenutku sam počela da crtam i zapisujem scene kroz koje smo prolazile, trudeći se gorkim temama damo dozu humora. To je donelo mnogo smeha, što je u velikoj meri rasteretilo psihoterapeutski proces i dodatno izgradilo naš odnos. Po prirodi sam introvertna, po profesiji ilustratorka, u nekim trenucima mi je bilo lakše da se izrazim kroz crtež, nego rečima. Stripovi su postali naš značajan resurs. Imala sam sreće da je terapeutkinja moj humor i crteže umela da pročita  i razume.“

I u komšiluku se priča o "Stripoterapiji" Ane Petrović 2
Foto: Printscreen Kreativni centar Ilustracija Ane Petrović , Stripoterapija

Prema Aninim rečima nju je upravo psihoterapeutkinja podstakla da počne da objavljuje crteže  na društvenim mrežama.

„Pomogle su autorki, kao i mnogim čitaocima. Psihoterapeuti kažu da je Petrović pokazala koliko strip može biti i dobar psihoterapijski alat. I za autora i za onoga koji ga čita“, piše Jutarnji list.

Duhovite, ponekad i gorke ilustracije pokazuju momente otpora psihoterapiji, autoironije, nesigurnosti, pronicljivog humora – Ana Petrović crta svakodnevni život koji čovek donese pred svog psihoterapeuta.

‘“Stripoterapija“ joj je, kaže, pomogla „da spozna da psihoterapija može biti zabavna, da humor ima veliku moć, da je lekovit, da svakome ponekad treba pomoć i da moraš mudro izabrati od koga ćeš zatražiti pomoć.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari