Artur Menezesfoto: Karo Achten

Jedan od najboljih mladih rok i bluz gitarista sveta, Artur Menezes i njegov trio održaće svoj premijerni nastup u Beogradu 25. marta 2024. godine na Zappa Bazi

Artur Menezes kanališe strast, agresiju, ljubav i istinu bez filtera u svojoj muzici. Gitarista, vokal, tekstopisac i producent, rođen u Brazilu (živi u Los Anđelesu), hoda tankom linijom između užarenog bluza duše i raskošnog rokenrola.

Magazin ‘Guitar Player’ prepoznao ga je kao jednog od „25 najboljih novih bluz gitarista“, uz to je zaslužio ‘Gibson/Albert King’ nagradu Bluz fondacije za „najboljeg gitaristu“, željeno mesto na festivalu gitare “Crossroads” Erika Kleptona (Eric Clapton) i treće mesto na International Blues Challenge-u u Memfisu, USA. Zbog toga je ostavio zadivljenu publiku širom sveto, od klubova i festivala širom Južne i Severne Amerike do Evrope.

Pre nego pokaže sve što zna na nastupa u Zappa Bazi 25. marta, odgovorio nam je na nekoliko pitanja.

Artur Menezes za Danas:

Kako ste, i u kakvom ste raspoloženju ovog marta, šta vas raduje?

Osećam se sjajno i uzbuđen sam što sam u Evropi!

Znamo Brazil kao zemlju tropikalija i sambe, a kakav je Brazil kada je bluz u pitanju?

Brazil ima veoma lepu bluz scenu. Imamo mnogo festivala i veoma talentovanih umetnika i bendova.

Kada i kako ste počeli da živite bluz?

Bila je to slučajnost. Nekada sam živeo blizu radio stanice i moje pojačalo je hvatalo smetnje sa radija. Jednog dana sam svirao i čuo muziku sa radija iz mog pojačala. Počeo sam da džemujem uz to. Nakon što je pesma završila pozvao sam radio i rekli su da je to bluz emisija. Odatle sam se zaljubio i počeo da slušam sve vrste bluza iz različitih perioda.

Sada živite u Los Anđelesu. Ima li još mesta za rokenrol u Kaliforniji?

Da definitivno. Ali ne kao što smo videli u filmovima o 80-im i 90-im.

Čitajući vašu biografiju, pominju se mnoge nagrade. Koliko su vam važne, koliko znače?

Oni mi mnogo znače. To znači da možda radim nešto kako treba i drži me da idem u pravom smeru. Zaista sam zahvalan na ovim nagradama.

Koji je najzanimljiviji period u vašem životu? Počeci, ili sada kada idete na turneju po celom svetu?

Definitivno počeci. Ništa ne može pobediti prvo iskustvo. Prvi put sviram gitaru, prvi put slušam bluz, prvi put nastupam na sceni itd.

Koja je vaša životna filozofija?

Uvek radim na tome da budem prisutan. Meditiram svaki dan i dobro vodim računa o svom umu i telu. Što se muzike tiče, trudim se koliko god mogu da sviram iz srca, bez razmišljanja. Izražavajući svoje emocije kroz sviranje i pevanje i nadam se da time diram u srca ljudi.

Ko su po vašem mišljenju tri najbolja gitarista na svetu?

Veoma mi je teško da odgovorim na to pitanje jer ne verujem u termin „biti najbolji“. Mislim da svako ima nešto da kaže, nešto da ponudi. Takođe postoji toliko neverovatnih gitarista da je još teže izabrati samo trojicu. Ali s obzirom na to, rekao bih Albert King, BB King i Stevie Ray Vaughan.

Šta naučite putujući svetom o zemljama i gradovima u kojima svirate? Gde je bila najbolja atmosfera za vašu muziku?

Budući da ste izloženi različitim kulturama, razumete svet. Ljudi koji ne putuju u inostranstvo obično veruju da postoji samo jedan način života i da je njihov način ispravan. Kada izađete i vidite sami, počinjete da preispitujete svoj način života i pravite promene da biste postali bolje ljudsko biće.

Šta znate o ovom delu sveta, i Balkanu uopšte?

Jedina zemlja u kojoj sam bio na Balkanu bila je Rumunija. Bilo mi je super! Jedva čekam da se vratim tamo i da budem u drugim zemljama u kojima ranije nisam bio!

Šta nam spremate, za nastup u Beogradu krajem marta?

Donosim psihodelične bluz rok vibracije! Uglavnom sviram pesme sa mog poslednjeg albuma pod nazivom „AM/FM“ i dodajem pesme sa prethodnih albuma i neke obrade. U osnovi mešam bluz sa rokom, fankom i brazilskim ritmovima sa severoistoka Brazila odakle dolazim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari