Ivan Tasovac sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu danas je sahranjen Ivan Tasovac, pijanista, direktor Beogradske filhamnje, bivši ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije, jedna od najkontraverzinjih i naintrigantnijih ličnosti savremene srpske muzičke i umetničke scene. Opelo je služio patrijarh srpski Porfirije (Perić) sa sveštenicima crkve svetog Marka.

Od Tasovca su se pored porodice, filharmoničara, velikog broja javnih ličnosti oprostili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar kulture i informisanja Maja Gojković, predsenik Skupštine Srbije Ivica Dačić i visoki funkcioneri grada Beograda.

Tasovac je iznenada premunuo 29. septembra, a BGF se od njega oprostila prošog petka koncertom umesto komemoracije.

Proteklih dana od Tasovca su se oprostili umetnici iz celoga sveta, saopšteno je iz Filhamonije, koja je objavila poruke njegovog prijatelja i pijaniste Aleksandra Štarkmana, violiniste Nemanje Radulovića, stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina.

“Izgubio sam prijatelja iz mladosti, kakav se bira jednom zauvek. Družili smo se od šesnaeste godine. Zabavljali smo se, bili nevaljali, radovali se, pevali, pili, učili, plesali, tugovali – zajedno. Mogli smo godinama da ne razgovaramo, ali uvek sam znao da smo bliski. Slike celog života lebde pred mojim očima. Sada postoji praznina u srcu, bol u duši. I znam da srce nikada neće zaceliti i bol nikada neće potpuno nestati. Ali takođe znam da će Vanjin jedinstveni osmeh, smeh, toplina, ljubaznost, velikodušnost, njegov talenat i muzika zauvek ostati u mom srcu i sećanju”, poručio je ruski pijanista Aleksandar Štarkman.

Violinista Nemanja Radulovć podsetio je filhamoničare da “muzika i umetnost imaju moć da pretvore bol i izleče ne samo njihove već i muke svih ljudi koji dolaze da ih slušaju”. “Siguran sam da bi Ivan najviše želeo da vas vidi angažovane i srećne kako nastavljate istim tempom da stvarate muziku, a sve vas iz produkcije kako kreativno osmišljavate buduće sezone. Svaka nota koju budete svirali pratiće Ivana, a on će vas slušati kao i do sada”, piše u Radulovićevoj poruci.

Ruski dirigent Danijel Rajskin izjavio je da je duboko potresen i da za Tasovcem žali “zajedno sa njegovom porodicom i voljenima, njegovim kolegama, prijateljima i svima, čije je živote toliko godina obogaćivao kroz magiju muzike“. Rajskin je naglasio da je Tasovac bio „pravi i prirodni vođa, veliki prijatelj i ujedinjujuća snaga na toliko mnogo nivoa, čiji je smisao za humor bez premca mogao je odjednom osvetliti i najmračnije mesto“.

BGF, koja je ranije saopštila da će Ivana Tasovca sećati na svakom svom nastupu, sledeći koncert najavila je za prekosutra, u Velikoj dvorani „Ilije M. Kolarca“.

Filhamonijom će dirigovati maestro Gabrijel Felc, a na programu je Malerova Šesta simfonija, jedno od remek dela svetske simfonisjke literature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari