Ivica Buljan režira "Idiota" u Beogradskom dramskom pozorištu: Totalni teatar i vreme koje vapi za knezom Miškinom naših dana 1Foto promo/Beogradsko dramsko pozorište

U Pozorištu na Krstu započele su probe za poslednji projekat u ovoj sezoni, koja se odvijala pod simboličnim naslovom „To je magija“ – novu inscenaciju kultnog romana “Idiot” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Ivice Buljana, jednog od najznačajnijih hrvatskih reditelja koga naša publika dobro poznaje.

– Odabir “Idiota” je kao velika enciklopedija, pre svega emocija, intelekta, filozofije, ali i amalgam u kom susrećemo sve ono što je teatar napravio u 20. i 21. stoleću. Mislim da će nas ova adaptacija vratiti i na autore kao što su dramski pisac Bernar Mari Koltes i filmaši Gas van Sent i Lari Klark, da ćemo imati u isto vreme klasičnu, epsku predstavu s burnim pričama, ali da ćemo njome pokušati nešto reći o tome što BDP u ovom trenutku sa svojim snagama može napraviti, jedan veliki totalni teatar“ – kaže reditelj Ivica Buljan.

Kao dramaturg, saradnik na projektu je naš kultni pisac mlađe generacije Vladimir Tabašević, s kojim je Buljan već sarađivao tokom režije predstave “Tiho teče Misisipi”, po motivima njegovog istoimenog romana nagrađenog regionalnom nagradom „Mirko Kovač“.

Prema rečima Tabaševića, idealno dobar čovek današnjeg sveta, zaista jeste idiot, maloumnik vredan sažaljenja.

– On je neko ko bi bio prezren zbog toga što se usudio da svima naočigled upražnjava vrline koje društvo zapostavlja, a koje, to isto društvo – deklarativno zastupa i uzdiže. Koga od nas nije snašla ta nezgodna okolnost da ispašta baš zbog onog najboljeg u sebi? Savremenost koju živimo vapi za knezom Miškinom naših dana. Možda su ipak vremena idiotska – smatra Tabašević.

Antologijske junake Dostojevskog na Velikoj sceni BDP „Olivera i Rade Marković“, oživeće Aleksandar Jovanović, Mirjana Karanović, Miodrag Krstović, Bojana Stojković, Vesna Čipčić, Iva Ilinčić, Jana Milosavljević, Luka Grbić, Marko Todorović, Milan Zarić, Milan Kolak, Miloš Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Tamara Aleksić i Nikola Malbaša.

Roman je preveo Jovan Maksimović, a u autorskoj ekipi predstave su i naš svetski nagrađivani scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, kompozitor Mitja Smrekar, dok je za scenski govor i ovog puta angažovana dr Ljiljana Mrkić Popović.

„Idiot“ je prvi put objavljen objavljen 1869. godine, i do danas je zadržao kultno mesto na samom tronu svetske književnosti, a u svim verzijama – pozorišnoj, filmskoj, baletskoj, operskoj (kompozitor Mieczyslaw Weinberg), ostao je jedno od najizvođenijih dela širom sveta.

Smatra se da je ovim romanom Dostojevski želeo da opiše idealno dobrog čoveka u granicama uverljivosti, što je naizgled nemoguć književni i umetnički poduhvat. Ali, u slučaju da uspe, kako je verovao Dostojevski, dokazao bi da je dobrota slična Hristovoj ipak moguća, iako verovatno samo u okvirima književnog i umetničkog dela.

Taj njegov pozitivni junak je knez Miškin, obdaren dobrotom i sposobnošću da prašta, a ovu dramu sa rediteljskim potpisom Ivice Buljana premijerno ćemo gledati 30. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari