Izgradnja studija za kratke filmove 1Foto: FoNet TV

Ministar privrede Srbije Goran Knežević i vlasnik producentske kompanije „Iervolino Entertainment“ Andrea Jervolino potpisali su danas Memorandum o razumevanju kojim se planira ulaganje u izgradnju studija za izradu kratkih, animiranih, veb i striming formi u Srbiji, u za obrazovanje i zapošljavanje visoko kvalifikovanog kadra.

Uz proizvodnju tih filmskih formi, koja će započeti ove godine u Srbiji, predviđen je i prenos autorskih prava, a razvoj projekta pedviđen je po fazama.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i srpski glumac i jedan od vlasnika producentske kuće Arhangel studio (Archangel Studios) Miloš Biković, koji je i zaslužan za dolazak „Iervolino Entertainment“, saopštilo je Ministarstvo privrede.

„Srbija je jaka i stabilna zemlja i dobro mesto za ulaganje koja sada prelazi u višu fazu u privlačenju investitora, gde su najvažniji znanje i tehnologija“, rekao je ministar Knežević.

On je istakao kako je memorandumom planirano da producentska kuća iz Italije otvori studio za izradu kratkih, animiranih, veb i striming formi u Srbiji, u njega uloži najmanje 8,5 miliona evra i zaposli 580 visoko kvalifikovanih stručnjaka.

„Predviđeno je da kompanija Iervolino Entertainment osnuje privredno društvo na koje će preneti više od 11 miliona evra autorskih prava, kao i da proizvodi animirane filmove, i to najmanje deset u toku godine, vrednosti minimum 150.000 evra, odnosno za animirane serije minimum 150.000 evra po epizodi“, rekao je Knežević.

Jervolino se zahvalio Vladi Srbije koja je podržala čitav projekat i najavio da će već 1. jula početi sa radom prvi zaposleni u njihovoj srpskoj firmi. Produkcije rađene u Srbiji biće distribuirane u čitavom svetu i to u najmanje 150 zemalja.

„Naš plan je da do 2031. godine u srpskoj kinematografiji proizvedemo sadržaj u vrednosti od milijardu evra“, rekao je Jervolino.

Miloš Biković je, navodeći da Srbija ima talentovane mlade naučnike, sportiste, rekao da će sada imati mogućnost da pokaže kakve talente ima u umetnosti, dizajnu, pisanju scenarija i dodao kako veruje da će rezultati premašiti očekivanja, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari