Izložba australijskog umetnika u užičkom Reflektoru: Istraživanje zvuka kao traga prošlosti 1D A Calf/Foto: Reflektor

 

Umetnik iz Australije D A Calf predstaviće se samostalnom izložbom „Spektralna geologija“ u užičkoj galeriji Reflektor.

D. A. Calf je multidisciplinarni istraživač i umetnik zvuka/instalacije iz Melburna i prvi put izlaže u Srbiji.

Njegov projekat „Spectral Geologies“ (2020-2023) bavi se potencijalom zvuka za arhiviranje, komunikaciju i razumevanje lokacije.

Počevši od spekulacije da sav zvuk nastavlja da postoji kao trag prošlosti, koliko god bio nečujan, u najavi za izložbu se navodi da taj projekat „angažuje konceptualne alate geologa za izbor zvuka i mesta, koji se smatraju entitetima koji su podložni stratifikaciji, sedimentaciji, eroziji, i slično“.

„Sprovođenje ovakvog pristupa u kontekstu istraživanja spomenika NOB-a bivše Jugoslavije omogućava pristup koji nastoji da se suprotstavi uprošćenom čitanju ovih prostora, priznajući da oni postoje i kao lokusi istorije odozdo i nametnutog, centralizovanog značenja odozgo“.

Izložba australijskog umetnika u užičkom Reflektoru: Istraživanje zvuka kao traga prošlosti 2
Foto: Reflektor

Konačno, ističe se, „projekat nastoji da postavi pitanja – šta se moglo čuti i da li je čujnost relevantna kroz širenja definicija sluha i zvuka, onih zvukova koji se trenutno ne čuju“

„Koje bi glasove neko bio primoran da uzme u obzir ili za koju neodređenost bi bio primoran da napravi prostor. Kako bi „slušanje“ ovih glasova moglo da dovede u pitanje efikasnost istorijskog narativa koji propisuju buduće akcije zasnovane na pogodnim isključenjima podskupova prošlih aktivnosti“.

Otvaranje izložbe je u subotu, 8. jula u 19 časova. Postavka može da se poseti do 25. jula, uz zakazivanje na [email protected].

O umetniku 

D. A. Calf je, navode u užičkoj galeriji, trenutno fokusiran na istraživanje pojmova spekulativnih zvučnih arhiva i posledice, koje zvuk ima na istorije i narative mesta, te povezane pojmove sećanja, dislokacije i slično. Predstavio je radove na Cite International des Arts (Pariz), Australijskom centru za pokretnu sliku (ACMI, Melburn) i Melburn festivalu, realizovao istraživačke radove u Brazilu, Hrvatskoj, Rusiji, Velikoj Britaniji i Australiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari