Izložba Nikole Radosavljevića u Sevojnu 1Foto: Nikola Radosavljević

„Zajedno, svi zajedno“, naziv je izložbe crteža mladog i uspešnog grafičara Nikole Radosavljevića, koja će biti otvorena večeras u 19 časova u OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu“ i moći će da se pogleda do 22.oktobra.

Izložbu realizuje Udruženje osoba sa invaliditetom Minimas iz Sevojna, kao deo projekta „Kružni tok Sevojno“, u saradnji sa sevojničkom školom čiji je Radosavljević bio đak, i pod pokroviteljstvom Gradske opštine Sevojno.

Postavku čine crteži koji će prvi put biti predstavljeni publici, a koji su nastali od 2010. do 2015. godine. Autor je imao i vidu to da se predstavlja publici koju pretežno čine deca, ali svakako bi bilo dobro da je pogledaju i odrasli, pa se opredelio za radove koji krajnje otvoreno i sveže komuniciraju sa njima.

Otkrivajući da su crteži nastajali u slobodno vreme, između školovanja na univerzitetu i stručnih usavršavanja u zemlji i inostranstvu, te da je većina njih ostajala nezavršena i korišćena kao ilustracije za tekstove, muziku ili plakate, Radosavljević navodi da je takav rad za njega predstavljao „slobodni umetnički prostor za lična istraživanja“, a potom ističe da su radovi na postavci u sevojničkoj školi „grupisani intuitivnim osećajem onoga što je u njemu u tom periodu bilo veoma važno“.

Ocenivši da crteži predstavljaju „refleksiju jednog prošlog vremena sa kojim više nema dodira“, on je najavio da će publika biti u prilici da „zaviri u ono što umetnici uvek sakriju kada pokušavaju da se predstave javnosti“.

„Želja da se pokažemo u najboljem svetlu nekada nas kao ljude odvlači daleko od onoga što je najbolje u nama. Ovi crteži su spontano nastale likovne situacije na papiru u različitim medijima, a publici je ponuđen materijal za upoznavanje aktuelnog oblikovanja vremena i prostora umetničkog dela, kada autor nije pod presijom“, napisao je autor u katalogu izložbe i istakao da su „radovi vođeni porukama koje umetnost inače sa sobom donosi – ljubav, vera, istina“.

Nikola je rođen u Užicu 1991. godine, gde je završio Umetničku školu. Osnovne i master studije primenjene grafike je završio je na beogradskom Fakultetu primenjenih umetnosti, na kome završava doktorske studije. Do sada je priredio 25 samostalnih izložbi, učestvovao na više od 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je mnogih nagrada. Između ostalog, pre tri godine, bio je u srpskom timu koji je osvojio zlatnu medalju na Praškom kvadrijenalu, svojevrsnoj „umetničkoj Olimpijadi“, nakon čega je poručio srpskoj javnosti da su on i njegove kolege „zlato Srbije, ali da ne očekuju da ih Srbija dočeka na balkonu“, aludirajući na odnos javnosti i vlasti prema sportistima, ukazujući srpskoj javnosti da postoje uspešni i talentovani ljudi u kulturi kojima se svet divi, ali da su oni u Srbiji na marginanama i društva i medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari