Izložba „Pčelinja umetnost“ Filipa Cvetkovića u Domu omladine 1Foto: Promo

Priroda i umetnost predstavljaju dve neodvojive celine. Kao takve, ove celine često budu u bliskoj vezi sa rađanjem i smrću. Ovim rečima, Filip Cvetković srpski umetnik i direktor Instituta za kulturno istraživanje, najavljuje autorsku izložbu koja će svečanim programom u prestoničkom Domu omladine biti otvorena 04. novembra s početkom u 19 časova.

Poštovaoci impresivnog stvaralaštva ovog umetnika koji nas je ove godine neumorno predstavljao na brojnim međunarodnim manifestacijama umetnosti i kulture, predstojeću izložbu „ Apis Art – Pčelinja umetnost“ moći će da posete i tokom vikenda, posle zvaničnog otvaranja.

„ Umetnost kao takva ima slobodu i kroz tu blagodat opisuje prirodu iz mnogo uglova. Veza između prirode i umetnosti uspostavljena je na antimimetički način. Uzimati motive iz prirode ne znači preneti u potpunosti njen oblik, već detalj kao inspiraciju za nastanak zamišljene umetničke celine. U trenucima tog spajanja sve se menja i nastaje potpuno novi vizuelno umetnički momenat, koji je plod nesebičnosti prirode i čoveka koji je jedno sa univerzumom.“

Izložba „Pčelinja umetnost“ Filipa Cvetkovića u Domu omladine 2
Foto: Promo

Izjavio je za naš portal Filip Cvetković i dodao:

„Na koži lica sa prevojima, porama, borama, maljama nastaje materija otvorene strukture, natopljena čulima, besom, impulsima, ćutnjom i tugom. Gradacijom motiva i organizacijom horizontalnih motiva, njena površina se spontano, progresivno i iznenađujuće menja. Crno-žuti motiv za prirodu znači opstanak. Procesom oprašivanja nastaje život, nastaje sve što nas okružuje, nastajemo mi. Priroda je umetnost, da ne postoji ne bi je ni bilo.“

Cilj oslikavanja motiva pčele jeste osvrt i prikaz kroz prizmu kulture i umetnosti na značaj prirode i opstanak pčela u njoj. O ekologiji i o prirodi ne treba ćutati, to je deo nas i mi smo deo tog sistema i lanca.

Godine rada i doprinosa u kulturi i umetnosti dovode Filipa Cvetkovića do zapaženih rezultata. Filip Cvetković je poslednjih godinu dana imao čak sedam izložbi. Izlagao je u Beogradu, Nišu, Skoplju, Banja Luci, Trebinju i Velesu, u nekim gradovima i nekoliko puta. Za doprinos kulturi, krajem prošle godine nagrađen je „Beogradskim Pobednikom“ odlukom predstavnika žirija manifestacije i medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari