“Izreći sve kao Hamlet u predstavi”: Mini retrospektiva Vlade Marteka u B2 (FOTO) 1Foto: B2 Galerija Promo

Izložba pesnika, konceptualnog umetnika i esejiste Vlade Marteka pod nazivom „Izreći sve kao Hamlet u predstavi“ biće otvorena danas, u subotu, 16. marta od 19 sati u B2 galeriji I biće dostupna publici do 8. aprila, saopšteno je iz ovog izlagačkog prostora.

Martekova umetnička praksa u velikoj meri je vezana za propitivanje poezije kojoj se pristupa kroz redimejd, land-art, (poetsku) akciju, agitaciju, fotografiju, asamblaž, kolaž.

Upravo ta sumnja u jezik i dekonstrukcija istoga, a koja pronalazi uzore u vizuelnoj i konkretnoj poeziji, letrizmu, Fluksusu, vodi do stvaranja ritualnog prostora u kome jezik dobija svoju zasluženu posvetu.

Aktuelna izložba se može posmatrati kao mini retrospektiva, jer obuhvata niz dela nastalih u periodu od kasnih 70-ih pa sve do današnjih dana.

Kao što Hamlet izriče dilemu, Martek kroz dve skupine izloženih radova izriče neizbežnu dualnost sveta, totalitet jedne ravnoteže. S jedne strane nalaze se radovi koji promišljaju poeziju i umetnost, a s druge geopolitički radovi koji predstavljaju intervencije na različitim geološkim kartama ili fiktivne karte nastale u različitim medijima.

Odabrani radovi su rađeni kredom, olovkom, ima dosta fotografije, foto dokumentacije land arta, grafika, kolaža, asamblaža.

Tokom boravka u Beogradu, Martek će izvesti agitaciju na grobu Branka Miljkovića, pesnika za čije je delo još davne 1980. izveo agitacije u Zagrebu, Rijeci i Beogradu.

“Izreći sve kao Hamlet u predstavi”: Mini retrospektiva Vlade Marteka u B2 (FOTO) 2
Foo B2 Galerija

Na fasadama gradskih trgova stajali su jednostavni, čak i skromni plakati na kojima je pisalo: „Čitajte pesme Branka Miljkovića“.

Četrdeset četiri godine kasnije, umetnik se vraća u Beograd, u vremenu informacija u kom je od presudne važnosti podstaći ljudsko biće na čitanje i promišljanje.

“Izreći sve kao Hamlet u predstavi”: Mini retrospektiva Vlade Marteka u B2 (FOTO) 3
Foto : B2 Galerija Promo

Izložba je rezultat saradnje galerije B2 i umetničke organizacije Maximum, Zagreb.

O umetniku

Vlado Martek, rođen 1951. godine u Zagrebu, gde je diplomirao književnost i filozofiju. U početku se bavio vizuelnom i konkretnom poezijom (nazvavši je Predpoezija), a od sredine sedamdesetih konceptualizmom i akcionizmom (sa Grupom šestorice autora), umetničkim knjigama te samostalno objavljenim i distribuiranim štampanim izdanjima (samizdati, plakati- agitacije, razglednice). Od početka osamdesetih godina bavi se slikarstvom, vajarstvom, grafikom i land artom. Piše tekstove o poeziji, tekstove i prikaze o umetničkim praksama srodnih autora. U poslednje vreme vratio se projektima u duhu konceptualizma i bavi se fotografijom (arhiviranjem) i umetničkim knjigama kao konceptualnom formom. Tri dela iz njegove konceptualne prakse nalaze se u Zbirci Centra Pompidu, a nekoliko radova u Momi. Retrospektivnu izložbu u Modernoj galeriji u Zagrebu postavio je Zdenko Rus 2008. (sledeće retrospektivne izložbe su bile u Skoplju, Splitu, Rijeci i Ljubljani od 2018. do 2020.) Član je DHK i HDLU. Objavio je 18 knjiga. To su zbirke poezije i predpoezije, knjige eseja o savremenim umetnicima, zbirke tekstova, knjige inscenirane fotografije, knjige o poetskim i političkim agitacijama; 7 grafičkih mapa i dva koautorska izdanja. Godine 2002. izašla je monografska publikacija: Martek – fatalne figure umetnika, autora Miška Šuvakovića te zbornik tekstova o njegovom delu: Vlado Martek – Ova knjiga je bolja od idealne; Ljubljana, 2020. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju.

“Izreći sve kao Hamlet u predstavi”: Mini retrospektiva Vlade Marteka u B2 (FOTO) 4
Foto : B2 Galerija Promo

Galerija B2 tokom šeste izlagačke sezone baviće se temom vremena iz ugla posmatrača, odnosno, pitanjem kakve sve unutrašnje slike može da proizvede umetnički objekat, materijalizovano delo i proživljeno iskustvo o njemu.

Radno vreme galerije je ponedeljak-petak od 12.00 do 20.00 časova; subota od 10.00 do 15.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari