Izvinjenje predsednika SANU 1Foto: Medija centar

U prisustvu mnogobrojnih prijatelja, predstavnika državnih institucija i poštovalaca njegove umetnosti u valjevskom naselju Brđani sahranjen jejedan od najvećih savremenih srpskih slikara svetskog glasa Ljubomir Ljuba Popović.

 Opelo u valjevskoj crkvi Vaskrsenja Gospodnjeg, pre kog je u gradskom Centru za kulturu održana komemoracija, služio je episkop valjevski Milutin.

– Putuj igumane, ne brini za manastir, jer si ti svoj deo crkve do detalja oslikao – rekao je na komemoraciji predsednik SANU Vladimir Kostić, koji se u ime Akademije izvinio Popoviću za sve greške i uvrede koje su mu nenate, prenose agencije.

Slikar Milan Tucović je rekao da Popović može biti uzor onima koji dolaze: „Buntovnik, neprilagođen, osporavan i priznat. Izopšten i proslavljen. Stanovnik megalopolisa i večiti provincijalac. Muž, otac i prijatelj. Zaslužni sabrat evropske slikarske porodice i istinski patriota. Takav je bio LJuba“.

– Bio je Srbin sa velikim „s“, Valjevac sa velikim „v“, ali u isto vreme i građanin sveta – istako je direktor valjevske Gimnazije Vojislav Andrić.

Od LJube Popovića, akademika i počasnog građanina Valjeva, oprostio se nekadašnji gradonačelnik ovog grada i ministar policije u DOS-ovim vladama Dušan Mihajlović, tokom čijeg mandata je 1985.u Valjevu je otvorena Moderna galerija, čiji je Popović bio osnivač. Komemoraciji su prisustvovali ministar kulture Vladan Vukosavljević, akademik Matija Bećković i mnoge ličnosti iz javnog života.

LJuba Popović rođen je u Tuzli 1934, odrastao je u Valjevu, slikarstvo studirao u Beogradu, a od 1963. živeo u Parizu. Preminuo je 11. avgusta u Beogradu u 82. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari