Jelena Lengold: Ovo je bukvalno pitanje života i smrti za sve nas 1Foto: Stanislav Milojkovic

„Važno je da se međusobno ohrabrimo. Ovo sada nije samo puka politička igra. Ovo je bukvalno pitanje života i smrti za sve nas“, kaže za Danas književnica Jelena Lengold upitana zašto je osetila potrebu da potpiše peticiju podrške lekarima udruženim u grupu „Ujedinjeni protiv kovida“ koji traže smenu članova Kriznog štaba i osnivanje novog.

Brojni umetnici i radnici u kulturi, njih oko sto do sada, dali su podršku lekarima kroz onlajn peticiju i pozvali svoje kolege da im se pridruže.

„Mi, stvaraoci i radnici u kulturu, podržavamo „Ujedinjeni protiv kovida“ i gnušamo se još jednog pokušaja linča koji sprovode tabloidi i naci-frekvencije pokušavajući da osujete legitimnu borbu stvarne elite Srbije za istinu, čast i slobodu“, navodi se u pismu „Podrška medicinskim radnicima u borbi protiv kovida“ koje su do sada potpisali brojni reditelji, pisci, dizajneri, glumci, muzičari, likovni umetnici…

„Kao što je za decu teško, i ostavlja trajne posledice, kada nemaju poverenje u svoje roditelje, tako je za građane pogubno kada nemaju poverenje u lekare i sudije, a nama se upravo to dešava. Svaki korak koji ja mogu učiniti da se smanji ta kontinuirana nepravda, taj apsurd, svaki korak kojim bi se ublažilo neprekidno sluđivanje naroda i negovanje poltronstva, jednoumlja, neprofesionalnosti, svaki takav korak je dobar i ja nemam dilemu da li ga treba učiniti. Ova peticija je to“, ističe Lengold.

Na pitanje da li misli da će peticija nešto promeniti, ona odgovara da je očigledno da je već „uzdrmala i uznemirila vladara naših života i smrti“.

„Sada treba videti, da li konkretni ljudi, na koje se peticija odnosi, članovi Kriznog štaba, imaju potrebnu dozu profesionalnog i ljudskog dostojanstva da na to odreaguju kako treba, ili će nastaviti da budu samo partijski vojnici. Do sada je u javnosti samo doktor Predrag Kon povremeno pokazivao da ga kritike javnosti pogađaju na ljudskom nivou, svi ostali deluju kao da se to od njih odbija, ne dotičući ih uopšte. Kao da su od nekog drugog materijala napravljeni“, kaže književnica.

Ona dodaje da je teško prognozirati bilo šta, kad sve zavisi od jednog čoveka.

„A taj je hirovit, nepredvidljiv i potpuno detinjast inadžija. Ovde je već toliko štete napravljeno zbog toga što se, u svemu, od urbanizma do medicine, ne poštuju isključivo profesionalna načela, da ja više ne znam gde bi trebalo početi sa ispravljanjem. No, ovo je sada hitno, da hitnije ne može biti. Očekujem, ipak, da se lekari, pre svega u državnim ustanovama, ohrabre, da njihov poziv na razum i istinu bude što masovniji, jer ta masovnost čini njihovu snagu i istovremeno štiti njihova radna mesta. Imam utisak da smo zaista dotakli dno dostojanstva, a kad dotaknete dno, onda nema druge nego da se odbijete nogama i da krenete gore, ka vazduhu i slobodi. Da ne verujem u to, ne bih uopšte ni pokušavala da se uključim u bilo kakvu akciju. Zaista verujem i mislim da je Vučićeva tobožnja snaga samo jedan veliki mehur od sapunice“, zaključuje Jelena Lengold.

Javni poziv da umetnici podrže lekare prvi je uputio reditelj Srđan Dragojević preko društvenih mreža.

„Hajdemo kolege drage! Nemamo čega da se plašimo. Pridružimo se doktorima. Svi vele da smo mi, u umetničkim profesijama, najveće kukavice. Šićardžije, ćutolozi. I – u pravu su! Uvek 5-6 ljudi. Od nas 20 000! Sramotno! Gde smo? Dokle ćemo da povijamo glave? Stvaralaštvo u diktaturi?! To ne postoji. Stvara samo Slobodan čovek“, napisao je reditelj na svom Fejsbuk profilu. On je pozivajući kolege da se priključe akciji dodao i: „Nije teško, uđete na sajt, pratite uputstva potpišete, slikate svoj potpis, pošaljete. Za sada nas, od 20.000 kulturnih radnika, ima 36. Da doguramo do 50. Ogromna brojka u diktaturi. „Ne mogu, spremam-snimam seriju za Telekom, ne mogu, imam izložbu, neću da se smaaaram, na moooru sam, imam decu, a nemam…“ Možda je nekome i „zlatno doba“. Kome nije – Izvolite“.

Pored Dragojevića i Lengold, među umetnicima koji su podržali lekare su, između ostalih, i: reditelj Janko Baljak, pisac Marko Vidojković, književnik Aleksandar Baljak, muzičar Milan Stanković Sevdah Baby, kompozitor Ognjen Bogdanović, kantautor i producent Vlado Georgiev, pisac Vasa Pavković, istoričarka umetnosti Maja Škaljac Stanošević, multimedijalna umetnica Jelena Tinska, kompozitorka Nataša Bogojević, glumac Bane Jevtić, pozorišna rediteljka i spisateljica Ana Đorđević, glumac Dejan Gocić, reditelj Božidar Đurović, kostimografkinja Jelisaveta Tatić Čuturilo, pisac Goran Skrobonja, glumac Milorad Kapor, reditelj i kompozitor Andrej Aćin, rediteljka Mina Đukić…

Podsetimo, lekari iz neformalne grupe „Ujedinjeni protiv kovida“ oštro su se ogradili od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 i zatražili su njegovu smenu i formiranje novog štaba.

Oni zahtevaju da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“. Grupa trenutno broji više od hiljadu medicinskih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari