Jubileji i umetnički otpor pandemiji i zlu 1Foto: Promo

Svetski dan igre, 29. april, koji je Međunarodni savet za igru pod okriljem Uneska ustanovio 1982. danas se 40. put obeležava širom planete.

Za planetarnu proslavu ove, kako u nadležnom Uneskovom savetu ističu, „jedinstvene umetničke discipline, koja počiva na univerzalnosti jezika koji prevazilazi sve političke, kulturne i etničke granice, pružajući mogućnost ujedinjavanja ljudi oko zajedničkog i neponovljivog iskustva – igre“ određen je dan rođenja čuvenog reformatora baleta Žana-Žorža Novera (1727-1810).

Ove jubilarne godine autor globalne poruke povodom Svetskog dana igre je balerina Kang Sue-jin, direktor Nacionalnog baleta Koreje, dok je nacionalnu poruku Udruženje baletskih umetnika Srbije poverilo Veri Obradović LJubinković, koreografu, koreditelju i profesoru Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem izmeštenim u severni deo Kosovske Mitrovice.

„Katastrofa zvana kovid 19 zaustavila je život kakav smo dobro poznavali i učinila da usred tragedije dobijemo vreme za preispitivanje značenja igre i igrača… Igra je umetnost trenutka, koju je teško vratiti u prvobitni oblik kada je završena, baš zato što je nastajala u sinergiji tela i duše. Igru čine efemerni momenti, pa su igrači predodređeni da budu u pokretu zauvek. Ipak, kovid 19 je ograničio, pa čak i zaustavljao igru u njenom originalnom obliku. Iako se situacija popravlja, predstave i dalje podležu mnogim ograničenjima. Ovo čini da negujemo dragocena sećanja na vreme kada su igra i igrači blistali poput dragulja, prenoseći ljudske želje i strepnje, volje i nade u život, čineći lepšim naš svet“, ukazuje Kang Sue-jin u poruci koja je prevedena na sve jezike sveta, a na srpskom je objavljena zahvaljujući Aji Jung, potpredsedniku Evropskog saveta za igru sa sedištem u Rimu.

Kang Sue-jin ističe primer baleta „Žizela“ Adolfa Adama kao umetničkog otpora zlu u svetu.

„Posle teških bolesti i nemilih događaja u Evropi, balet „Žizela“, koji prikazuje ljubav jaču od smrti, izveden je u Operi u Parizu 1841. godine. To je bio snažan umetnički odgovor. Od tada je ovaj balet izvođen širom sveta da uteši i ohrabri ljudske duše koje je opustošila pandemija i strah od bolesti. To je i moje razumevanje umetnosti koje je dobilo smisao u predstavi o „Žizeli“, slaveći veličanstveni duh balerine koja pokušava da pobegne od težine zemaljskih nevolja. Kao igrači, mi verujemo da treptaji naših krila daju nadu srcima onih koji vole umetnost i ulivaju hrabrost dovoljnu da se prevaziđe i ova pandemija. Moje srce već počinje da udara“, poručila je Kang Sue-jin.

Vera Obradović LJubinković u nacionalnoj poruci podseća da se 2022. navršavaju ne samo četiri decenije od ustanovljenja Svetskog dana igre, već i 140 godina od rođenja Mage Magazinović, 115 godina od rođenja Smiljane Mandukić i prvi vek od prvog baletskog prikazivanja Glumačko-baletske škole na sceni Narodnom pozorištu u Beogradu.

„Budimo učesnici u radosti i zaigrajmo nekonvencionalno i autentično, kako su i one činile. Zaigrajmo za sveopštu harmoniju i dobro. Zaigrajmo ne bi li obnovili duboko zapretenu povezanost sa prirodom od koje smo odbegli. U ovom vremenu drastično izmenjenih načina komunikacije to je potrebnije nego ikada pre. Zato zaigrajmo u skladu sa drugima i sa svešću da igračkim korakom učestvujemo u društvenom i kosmičkom ritmu…! Igra je zdravlje i veselost kojom se pokazuje i nadilazi vlastita individualnost… Ona je jezik skrivenih suština i imetak čovečanstva. Jezik nastao pre govora pomoću koga se ostvaruje mistični dijalog sa prirodom i ljudima. U svakome biva utisnuta dvostruko: kao neizbrisiv deo kolektivnog pamćenja i kolektivno nesvesnog. Igra je svet i svet je satkan u njoj“, naglašava se u poruci Vere Obradović LJubinković.

Ona je i autorka monografije o legendarnoj Jovanki Bjegojević: „Ptico, ne sklapaj svoja krila“, koja bi trebalo uskoro da se pojavi u izdanju Ubusa, čime će, kako je najavljeno, započeti obeležavanje jubileja 100 godina baleta u Srbiji.

U Narodnom pozorištu u Beogradu dvodnevno obeležavanje Svetskog dana igre počelo je sinoć gostovanjem Baleta HNK Zagreb sa komadom „Gospoda Glembajevi“ u režiji i koreografiji Lea Mujića. Za večeras najavljeno je 200. izvođenje baleta „Ko to tamo peva“ u koreografiji Staše Zurovca, a na muziku Vojislava Vokija Kostića, kojim će se Balet NP predstaviti u uzvratnoj poseti HNK Zagreb.

Nagrada Tepsihora

Povodom Svetskog dana igre, Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) 11 put uručilo je Nagradu „Tepsihora“. Ove godine dobitnik ove strukovne nagrade je Ana Ignjatović Zagorac, igrač i pedagog savremene igre, član Bitef Dans kompanije. Specijalna pohvala na svečanosti u Muzeju NP u Beogradu uručena je Mioni Petrović, takođe članu Bitef Danse kompanije. Prema rečima Ane Ignjatvić Zagorac, „ovo je prvi put da neko ko se bavi savremenom igrom dobije ovako važnu nagradu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari