Jugoslovenska kinoteka: Otvaranje legata i dve izložbe o radu Velimira Bate Živojinovića 1Foto: Mstudiodf / Medija centar Beograd / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Jugoslovenska kinoteka će 28. februara obeležiti devedeset godina od rođenja jednog od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca Velimira Bate Živojinovića (1933–2016).

Kinoteka je najavila da će tada, u zdanju u Uzun Mirkovoj ulici, biti otvaren legat i dve prateće izložbe posvećene radu Živojinovića, jednog od najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca.

Prema rečima kustoskinje postavke Irine Kondić, sadržaje koji prate jubilej publika će moći da vidi na dva nivoa zgrade Kinoteke.

Novopristigli legat Živojinovića pridružuje se legatima ostalih velikana sedme umetnosti u okviru stalne postavke, dodala je Kinoteka na svom sajtu.

Osim nagrada koje krase nove vitrine legata, svoje mesto pronašli su i interesantni lični predmeti slavnog glumca.

Izložba „Privatno i radno“, deo legata Živojinovića, predstavlja printove digitalnih fotografija koje dočaravaju atmosferu sa snimanja iz njegove višedecenijske karijere, kao i segmente iz privatnog života.

Multimedijalna izložba „Filmska paleta“ ilustruje neke od najznačajnijih uloga Živojinovića u filmovima: „Dr“ (1962), „Tri“ (1965), „Neprijatelj“ (1965), „Skupljači perja“ (1967), „Breza“ (1967), „Valter brani Sarajevo“ (1972), „Pas koji je voleo vozove“ (1977).

Izložbu čine inserti, tekstovi, fotografije i plakati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari