Džef Bridžis o borbi sa tumorom: Dobijao sam žestoke udarce u stomak, a u tom momentu u njemu je rastao rak 1Foto: Profimedia

Džef Bridžis, 72-godišnja glumačka zvezda sa statusom božanstva zbog uloga u kultnim filmovima poput „Velikog Lebowskog“, „Kralja ribara“, „Trona“ ili „Ludog srca“ za koji je nagrađen Oskarom, govorio je o svojoj dramatičnoj borbi sa tumorom, piše Jutarnji list.

– Hemoterapija me je spasila, ali sam onda pokupio kovid. Pet nedelja sam se borio za život, to me prebilo. Mislim da se nikad u životu nisam toliko mlatio kao sad – kaže on.

Iako je glumio u stotinak filmova i brojnim serijama i sarađivao s velikanima poput braće Coen ili Terryja Gilliama, Bridžis zasigurno nikad nije prošao pakao kao u najnovijem streaming hitu, hvaljenoj FX-ovoj seriji „The Old Man“.

Osim što je uloga fizički zahtevna zbog brojnih akcijskih scena Bridžis je u dva navrata gledao smrti u oči. Prvo mu je dijagnostikovan rak, a onda je pokupio koronu i nekoliko nedelja ležao na intenzivnoj nezi.

„The Old Man“, koji kritičari nazivaju križancem između „Domovine“ i „Johna Wicka “ zbog toga umalo nije završen, a prva sezona skraćena je s deset na sedam epizoda. Druga je doduše naručena, ali scenaristi navodno imaju dva scenarija- jedan sa živim Bridgesom, a jedan bez njega. Tako je to u šou biznisu.

– Kad su me odabrali, mislio sam da je uloga ostarelog špijuna za mene idealna, a onda sam pročitao radnju i shvatio šta me čeka. Bilo je gadno, ali jako zabavno, ispričao je Bridžis u velikom intervjuu za britanski Independent.

Poslednji put se, priznaje, tukao u osnovnoj školi, iako ga je brat kasnije učio da boksuje.

– Ali i to je brzo završilo, nakon što sam ga jednog dana nokautirao na treningu u garaži. Iako je prva sezona serije završila svi još pričaju o obračunu iz prve epizode, brutalnom baletu snimljenom u neprekinutom kadru koji je režirao Džon Vots.

– Dok smo to snimali u telu mi je rastao 22 centimetra širok i 30 centimetara dug tumor. Dobijao sam udarce u želudac, a uopšte nisam imao pojma da mi u njemu raste tumor, govori.

Produkcija serije ubrzo je te 2020. godine stala zbog korona ograničenja, a Bridžis je otišao u bolnicu da „proveri zašto mu u stomaku raste kost“.

Dijagnoza je bila nemilosrdna- limfom.

Nije bilo druge, glumac je odmah krenuo na hemoterapije.

– Lekari  su dobro pogodili koktel lekova, jer tumor je ubrzo nestao, prisetio se glumac koji je mislio da se nakon tretmana sasvim izvukao, alo onda su krenuli problemi.

Naime, negde početkom 2021. Bridžis  se zarazio koronom, a imunitet, zbog zračenja, skoro da nije ni imao. Proveo je pet nedelja u bolnici.

– Nakon toga tumor mi se činio kao šala. Kovid me je prebio čoveče, priča i dodaje da nije bio uplašen, bio je samo ljut.

– To što nisam mogao da dišem nego sam stalno morao da zovem medicinsku sestru da me okrene u krevetu, jer su mi u nosu bile cevčice bila je jezivo bizarna. Okretanje na drugu stranu u krevetu trajalo bi po 15 minuta, ispričao je novinaru Patriku Smitu glumac u svojoj garaži koja je puna tepiha, antikviteta i slika koje je glumac sam naslikao.

– Pretvorio sam garažu u svoj muški kutak, a ovde sam proveo najviše vremena dok sam se oporavljao. Brzo sam se navikao, a korona me je promenila, naučio sam da kako da volim svoju porodicu. Za vreme oporavka imao je samo jednu stvar na umu, da što pre ozdravi i odvede ćerku do oltara.

– Prvo sam testirao koliko dugo mogu da stojim. Velikih 45 sekundi. Onda sam krenuo sa malim koracima, pa pokušao da dođem do kraja hodnika. Pomagao mi je trener, a svaki dan sam napravio nekoliko metara više. Na kraju ne samo da sam ćerku otpratio do oltara već sam i igrao sa njom. Bilo je fantastično.

Bridžis danas izgleda fantastično, primećuje novinar, a to je vidljivo i u seriji „The Old Man“. Za čoveka koji je zagazio u sedamdesete u sjajnoj je formi, udara žešće nego ikad, kosa mu je gusta, a brada, kako opisuje Smit – veličanstvena.

Bridžis je ipak „The Dude“, kultni lik iz Lebovskog koji su braća Koen izmislila imajući upravo njega na umu- „glumca s najviše zen energije u sebi“. Slično je i u privatnom životu – Bridžis je svojevrsni hipik, gorljivi budista i voli da meditira.

– Otac je taj koji je nas decu gurao u glumu, ali kad danas gledam svoje uloge iz detinjstva, neprijatno mi je, rekao je glumac.

Suprugu Su upoznao je 1974. godine na filmskom setu u Montani, gde je ona radila na ranču na kojom su snimali.

U braku su 45 godina, a Bridžis tajnu dugog braka opisuje kao ‘napor da se ne razvedete‘.

– I danas smo tu, zajedno. I to je divno i divlje, kaže glumac, to je stvarno čudesno, zaključio je na kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari