“Bravo” za kladovsku muzičku školu “Konstantin Babić” 1Foto: Muzička škola "K. Babić"

Višesatna vežbanja, rad i vikendom, u dane raspusta, i učenika i nastavnika i onda kao rezultat stignu nagrade na takmičenjima. Ove godine nije bilo takmičenja sa koga se učenici Muzičke škole “Konstantin Babić” u Kladovu nisu vratili sa vrednim priznanjima. Poslednji u nizu sjajnih rezultata ostvaren je na 65. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije.

Kada oni nastupaju sve izgleda lako, a iza nekoliko minuta nastupa su sati i dani vežbanja. Predanost mladih muzičara iz Kladova i njihovih nastavnika na svakom takmičenju potvrđuju kvalitet rada ove male škole u malom gradu.

-Кao i sportisti i mi moramo da „treniramo“. Samo što naše pripreme traju i po pet, šest meseci, a „utakmica“ svega 5-10 minuta. Takav nam je zadatak, takav poziv ali trud se isplati. Sa učenicima se vežbalo, radilo, objašnjavalo. „Treninzi“ po nekoliko sati, redovna nastava, van nastave, vikendom, raspustom, a onda sledi uspeh – ističe nastavnik klavira u kladovskoj školi Zlatko Malički.

A za uspeh je, pored ostalih, zaslužen i duo “Đerdap” koji su činili Stefan Birić klavir i Nikola Ginić harmonika u klasi Danijele Birić i Dušana Novčića na 65. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije osvojio je maksimalnih 100 poena i postao Laureat u kategoriji kamerne muzike.

Malički nam pojašnjava da je ovo takmičenje koje okuplja sve muzičke škole i gde se škole takmiče međusobno. Tu je žiri koji ocenjuje i posle nastupa i rezultata učesnici, kako kaže Malički, slave ili kude taj isti žiri.

“Bravo” za kladovsku muzičku školu “Konstantin Babić” 2
Foto: MŠ „Konstantin Babić“ Kladovo

-Ovog puta, po završetku sviranja učenika naše škole sedmočlani žiri nas je iznenadio rečima „Bravo!“. To „Bravo!“ je zapravo bio znak da smo osvojili Laureat u kategoriji kamerne muzike. Od 55 škola koje su učestvovale mi smo prvi od svih prvih nagrada! Zaista jedno veliko bravo! Ali tu nije kraj. Bravo je i za prvu nagradu u kategoriji klavir, bravo je i za prvu nagradu u kategoriji truba, bravo za drugu nagradu u kategoriji harmonika i bravo za treću nagradu u kategoriji gitara. Moje bravo za sve te učenike i njihove nastavnike – prenosi nam svoje iskustvo sa Festivala baletskih i muzičkih škola Srbije održanog u Nišu nastavnik klavira.

“Bravo” za kladovsku muzičku školu “Konstantin Babić” 3
Foto: MŠ „Konstantin Babić“ Kladovo

-Na Festivalu sam se takmičio kao solista i u kategoriji kamernih sastava. Prezadovoljan sam rezultatima, ali sam i očekivao veliki uspeh, jer sam vredno vežbao za obe kategorije. Posebno sam srećan jer smo Nikola i ja kao duo Đerdap, nastupili na koncertu laureata poslednjeg dana Festivala – rekao nam je učenik Stefan Birić, koji je u klasi nastavnika klavira Zlatka Maličkog osvojio prvu nagradu.

Prvu nagradu sovojio je i Nikola Trujić, u klasi je nastavnika trube Predraga Tasića, Nikola Pražić, klasa Nikola Mišić, u takmičenju harmonikaša bio je drugi, a gitarista Aleksej Dumitrašković u klasi Nikole Mišića treći.

-Posle četiri meseca vežbanja, sa mojim nastavnikom gitare, Nikolom Mišićem, otišli smo na Festival gde je bila velika konkurencija. Meni je ovo prvo takmičenje i jedno veliko iskustvo. Osvojio sam treću nagradu i dobio još veću motivaciju za vežbanje – kaže Aleksej Dumitrašković.

“Bravo” za kladovsku muzičku školu “Konstantin Babić” 4
Foto: MŠ „Konstantin Babić“ Kladovo

Nastavnik trube Predrag Tasić je sa ovogodišnjeg Festivala baletskih i muzičkih škola Srbije, kako sam kaže, poneo veoma dobre i pozitivne utiske i kao i njegove kolege veoma ponosan na rezultat koji je ostvaren, posebno jer se radi o verovatno najvećoj muzičkoj smotri ove vrste u zemlji.

-Ovo takmičenje se od ostalih razlikuje po tome što škole imaju svoje ekipe i time se dobija neka nova dimenzija gde se više ne radi samo o pojedincu takmičaru, već su svi deo jednog tima. Biti deo ekipe koja predstavlja školu je velika čast i obaveza, kako za učenike tako i za nas profesore. Odgovornost je veća, ali i zadovoljstvo kada se ostvari dobar rezultat. Mislim da i ove godine zaista imamo čime da se pohvalimo i da možemo biti veoma zadovoljni. Verujem da je ceo tim dao sve od sebe jer je ovo proces koji traje i mesecima se ekipe spremaju za ovo takmičenje – naglašava u razgovoru za Danas Predrag Tasić.

Učešće na takmičenjima je i za učenike i nastavnike neprocenjivo i dragoceno iskustvo, a nagrade koje se nižu razlog za ponos.

-Svedočimo zaista izvrsnim rezultatima ove školske godine, koje naši učenici postižu na svim posećenim takmičenjima. Od 55 muzičkih škola koje su učestvovale na Festivalu, izuzetna je čast kada jedna škola iz malog grada dobije „bravo“ od žirija, a kamerni sastav laureat u svojoj kategoriji i kada su učenici privilegovani da sviraju na završnom koncertu. To samo potvrđuje kvalitet rada škole, da je nastava na visokom nivou, a zalaganje i ljubav nastavnika prema svom poslu zadivljujući – zaključuje direktorka Muzičke škole “Konstantin Babić” u Kladovu, Vanja Zlatković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari