Kladovo: Obeležavanje 145 godina od formiranja prve čitaonice 1Foto: kladovo.org.rs

U nizu programa koje Biblioteka u Kladovu ove godine priređuje povodom 145 godina od formiranja prve čitaonice u Kladovu i začetka čitalaštva je i večerašnja pripovedačka predstava “Čovek, čoveku”.

U predstavi “Čovek, čoveku” glumice Vjera Mujović i Rada Đuričin pričaju priče velikana srpske književnosti: Bore Stankovića, Ive Andrića, Isidore Sekulić, Branka Ćopića, Milovana Danojlića i Mome Kapora. Kako to objašnjava direktorka Biblioteke u Kladovu, Žaklina Nikolić, ova predstava ima cilj da usmeri pažnju javnosti ka jezičkoj kulturi i opštoj pismenosti.

-U vreme elektronske pošte i SMS poruka kada se jezik skraćuje i uništava, maestralne glumice Vjera Mujović i Rada Đuričin ovom pripovedačkom predstavom bore se za jezik.- kaže Žaklina Nikolić, dodajući da se na ovaj način vraćamo velikim srpskim piscima koji su se odgovorno bavili jezikom, podsećajući da predstava „Čovek čoveku” živi od 2009. godine i Vjeru Mujović i Radu Đuričin videla je brojna publika širom Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Hrvatske, te Nemačke, Austrije, Engleske, Norveške, Češke.

Biblioteka u Kladovo radno obeležava 145 godina od formiranja prve čitaonice u ovoj podunavskoj varoši,tako je u avgustu održan Dečiji letnji bazar na kojoj su razmenjivane knjige, igračke, rukotvorine, suveniri. Koliko znaju o biblioteci deca iz Kladova proverila su u mini kvizu znanja, a najbolji su nagrađeni knjigama. Održana je interaktivna radionica za decu na temu „Čitaj da bi razumeo“ uz učešće Svetlane Matić, književnice iz Beča. I minula Dečija nedelja obilovala je različitim zanimljivim programima od književnog druženja za Ljubivojem Ršumovićem, preko pričaonice i crtaonice za članove Udruženja za pomoć osobama ometenim u razvoju „Nada“ koje su se bavile 70. godišnjicom snimanja filma za decu „Snežana i 7 patuljaka“, tribine „Bezbednost na internetu“ o kojoj je osnovcima govorio pecijalista kriminalistike Policijske stanice u Kladovu, Ivan Radojković, do svečane dodele nagrada povodom letnje akcije „Maraton čitanja“.

Treba pomenuti da knjižni fond biblioteke u Kladovu sadržai 55 hiljada knjiga i da ima oko 1500 korisnika.Kao retko koja biblioteka u Srbiji, može se pohvaliti pokretnom bibliotekom na točkovima – Bibliobusom, koji obilazi 12 sela opštine Kladovo: Brza Palanka, Podvrška, Milutinovac, Vajuga, Korbovo, Rtkovo, Mala Vrbica, Velika Vrbica, Kostol, Davidovac, Novi Sip i Tekija i pruža besplatne usluge za oko 500 mališana. Bibliobus je aktivan od 2010. godine, a dobijen je na poklon od donatora iz Francuske, iz oblasti Vandeja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari