„Knez Mihailo Obrenović - vreme, život, delo” naučni skup na Univerzitetu u Kragujevcu 1Foto: Z. S. M.

 

U organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu i Odeljenja istorijskih nauka SANU, u Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu, organizuje se naučni skup „Knez Mihailo Obrenović – vreme, život, delo”. Naučni skup se održava sutra, u petak, 15. septembra sa početkom u 10 sati i 30 minuta.

Skup se organizuje povodom dvestote godišnjice rođenja kneza Mihaila (16. septembar 1823, Kragujevac – 10. jun 1868, Beograd), u sklopu programa „Dani kneza Mihaila” koji organizuje Grad Kragujevac, brojnim i raznovrsnim manifestacijama.

U radu naučnog skupa učestvuju: akademik Slavenko Terzić (koji je ujedno i predsednik Odbora za organizaciju skupa), kao i naučnici i istraživači sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Istorijskog instituta u Beogradu, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Muzejs rudničko-takovskog kraja iz Gornji Milanovac, Narodnog muzeja u Čačku i Narodnom muzeja u Kragujevcu, kao i Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Ministarstvo pravde Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Ministarstva pravde.

Skup će, u ime organizatora pozdraviti: akademik Miodrag Marković, potpredsednik SANU za društvene i humanističke nauke, akademik Miloš Đuran, upravnik Centra SANU, prof. dr Biljana Petrović, prorektor za naučnoistraživački rad i mr Miljan Bjeletić, gradski većnik za kulturu.

U umetničkom delu programa nastupaju prof. mr Marina Tarajković Bidžovski, sopran i prof. dr Sanja Vukosavljević Milenić, pijanistkinja.

Da podsetimo, Skupština grada Kragujevca, povodom dva veka od rođenja, proglasila je 2023. za godinu kneza Mihaila Obrenovića, jedinog vladara Srbije koji se rodio u ovom gradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari