Dobre navike savremene umetnosti 1

Vikend, a i kasnije, recimo ponedeljak, možete iskoristiti i za obilazak izlagačkih prostora, što prema sopstvenom nahođenju što u društvu stručnih vodiča i umetnika/ca.

Galerija Remont je odavno ovu praksu formulisala kao „Dobre navike – Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda“ i ovoga puta pozivaju zainteresovane u novu turu kroz nekoliko tekućih izložbi. Okupljanje ispred Remonta je zakazano za danas, u subotu, od 11 sati, gde se sa vama druže stručni tim Remonta i umetnica Tatjana Strugar, čija je aktuelna izložba „O vulgarnom“ postavljena u ovoj galeriji.

Sledeća destinacija je Magacin u Kraljevića Marka (12 sati), gde je izložba The Beauty is in the Street umetnika Borisa Burića. Povodom svojih napetih video-radova Boris kaže da su „posledica razmišljanja o revoluciji, nemogućnosti, propalim revolucijama, revoluciji kao pojmu, modi, eksperimentisanju“. „Naziv The Beauty is in the street preuzet je sa plakata koji je 1968. u Francuskoj pozivao na izlazak na ulice i borbu protiv režima. Danas taj slogan koristi i Gucci u svojoj novoj modnoj kampanji. Gucci is in the street“, konstatuje Boris Burić.

Naredna „stanica“ je Galerija Menjačnica Gete instituta (od 13 sati), gde vas dočekuje umetnik Veljko Lalić, koji se kroz skulpturalne forme bavi „Grupnim portretima snova/ Beogradskim matriksom“. Svi programi su besplatni, jedino je preporuka da se pre svake ture zbog ograničenog broja grupe prijavite u petak do 17 sati na imejl: remontŽremont.net ili telefonom +381 11 32 23 406.

Samo tokom vikenda u Galeriji New Moment možete pogledati internacionalnu izložbu fotografija prodajnog karaktera „Nightlife“. Reč je o najboljim fotografijama sa najvećeg internacionalnog takmičenja GuruShots u kome učestvuju radovi umetnika sa svih meridijana. Ovoga puta kandidovana tema je bila život noću, a fotografi su reagovali na najrazličitije prizore – od dinamične igre svetala, preko spektakularnih zalazaka sunca, do prizora tihih ulica.

Već u ponedeljak uveče se otvaraju dve nove izložbe. Jedna je u Galeriji Remont „Uvek može surovije“ Daniela Kovača. Povodom predstojeće izložbe Daniel je u intervjuu Magazinu 42 rekao: „Bivajući na tim mrežama, shvatio sam da je sad vreme citata i svi kače neke citate. Onda sam razmišljao da li mogu da uđem u tu industriju citata, jer je to jedna ozbiljna globalna industrija citata odvajkada do sada.“ Kako se umetnik Daniel Kovač proveo u tom svetu moći će da se sagleda upravo na samom otvaranju izložbe.

Ovom prilikom će biti predstavljen i novi Remontov izložbeno-prodajni prostor namenjen prezentaciji i prodaji radova manjeg formata po pristupačnim cenama. Smenjivaće se tematske prodajne izložbe radova savremenih umetnika – prve u ponudi će se naći grafike manjeg formata Daniela Kovača. Istog dana, u ponedeljak, u Galeriji Bartselona u Čumićevom sokačetu od 20 sati otvara se izložba „Pazim gde gazim“ profesora emeritusa Branimira Karanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari