Koncertom Simfonijskog orkestra RTS i priznanjima večeras se završavaju 55. Mokranjčevi dani 1Igra bogova Una Saga Serbica Foto: Dom kulture "Stevan Mokranjac" Negotin

Večeras će u Sali negotinskog Doma kulture koji nosi ime Stevana Mokranjca Simfonijski orkestar Radio televizije Srbije pod dirigentskom upravom maestra Bojana Suđića, na zatvaranju 55. Mokranjčevih dana, izvesti Šostakovičevu Kamernu simfoniju i Ščedrinovu Karmen svitu.

Ovogodišnji festival svečano će biti zatvoren dodelom priznanja  55. Mokranjčevih dana i završnom rečju selektorke festivala Sonje Marinković.

Jednogodišnja pauza koju je uslovila epidemija kao da se nije osetila u trajanju Mokranjčevih dana, muzičkog festivala koji se duže od pet decenija u slavu velikog kompozitora organizuje u Negotinu. Doduše, maske na licima posetilaca, distance, prepolovljen broj raspoloživih mesta u salama u kojima su se minulih nedelju dana odvijali programi, podsećali su da epidemija i dalje traje.

Programi i izvođači bili su, na veliko zadovoljstvo publike, na vrhunskom nivou kao što to uostalom dolikuje Mokranjčevim danima.

Tri jučerašnja koncerta – Klasika u 11 gde su na gradskom trgu svirala “4 gudača”, nastupi zrenjaninskog hora „Sveti Serafim Sarovski“  i “Miloš Čolović trija” sa scenskim spektaklom “Igra bogova” igračke trupe Una Saga Serbica bili su sjajan uvod za završnicu festivala.

Gudački kvartet je pored ostalog svirao i Kvartet Miloja Milojevića iz 1906. godine, profesionalni horski pevači opera SNP Novi Sad i Narodnog pozorišta Beograd i Akademije umetnosti u Novom Sadu u Crkvi Svete Trojice u Negotinu predstavili su se kompozicijama Кedrova, Malaškina, Česnokova, Matvienka, Кastaljskog,  Isaije Srbina, Stevana Mokranjca, kao i probranim kozačkim, ruskim narodnim pesmama i napevima.

Posle klasike i duhovne muzike, slušao se sinoć u Negotinu i džez.Miloš Čolović trio predstavio se publici delima Кenonbola Ederlija, Denzil Besta, Djuka Elingtona, ali i aranžmanom Mokranjčeve “Кnjigu piše Mula paša” iz Šeste rukoveti u aranžmanu Čolovića. Poseban doživljaj bio je scenski spektakl “Igra bogova” igračke trupe „Una Saga Serbica“  koja je ispričala tradicionalnu priču o dobru i zlu i svetlosti i mraku, u kojoj ljubav pobeđuje.

I sve to kao uvod u današnji, poslednji festivalski dan koji je započeo koncertom Davida Surdanovića i Anamarije Danilović na trubi u okviru programa “Klasika u 11”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari