Korona se vraća u Vranje: Ovog puta na daske koje život znače u predstavi "4 zida" 1Iskušenja života u četiri stana u vranjskoj predstavi. Foto:V.Ristić/Danas

Predstava „4 zida“, koju potpisuju četiri autora ove dramske storije u Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju, u režiji Stevana Bodrože govori o posledicama aktuelne zbilje, života i smrti u jednom urbanom delu bilo kog grada, pa i Vranja, kaže za Danas glumac i umetnički direktor Bojan Jovanović.

Bojan Jovanović objašnjava, da ova predstava govori o „nama, ali i našem ne snalaženju sa običnim životom koji nam je nametnuo virus korone“, kroz koji su prošli lekari, obični ljudi, pa i glumci. Predstava je sastavljena od četiri priče, dramaturga, ali se radi o „običnom životu koji je u vreme pandemije bio trenutno smrtonosan, ali sa mnogom većim posledicama po one koji su preživeli“.

Duže od dva meseca glumci vranjskog pozorišta analizirali su sa rediteljom Stevanom  Bodrožom sve „direktno preživljene životne slike iz vremena pandemije, lična i porodična iskustva“.

– O našim izazovima, preokretima, lomovima, rađanju i smrti. Ovo je tragikomična komedija, ali sasvim originalna iz ugla četiri autora koji potpisuju ovaj tekst – kaže za Danas Jovanović, umetnički direktor i glumac u predstavi „4 zida“, koja će sutra premijerno biti pred vranjskom publikom.

Simbolično sva dešavanja u ovoj tragi komediji, dešavaće se u kamernoj atmosferi jer će publika u skromnoj broju (samo 59 mesta samo za premijeru) biti uz glumce na sceni.

Korona se vraća u Vranje: Ovog puta na daske koje život znače u predstavi "4 zida" 2
Bodroža na probi u Pozorištu „Bora Stanković“. Foto.V.Ristić/Danas

– Gorko ćemo se smejati iskušenjima, koja su naša lično, ali tragedijama o kojima smo slušali, ili u njima posredno učestvovali. Gomila promena koje smo doživeli, a koje će nas dugo podsećati, o tome govori ova predstava – kaže nam Radmila Kocevska jedna od glumica u prvoj ovogodišnjoj predstavi vranjskog teatra.

Ovo je svojevrsni  profesionalni i teatarski „autobiografski omaž“ glumaca iz Vranja predstavi „Okamenjeno more“ iz 2022. godine koju je režirao, takođe Stevan Bodroža, kada je nekoliko glumaca baš vranjskog pozorišta „zakačilo“ koronu, zbog čega je premijera bila odlagana u više navrata.

– Glumica Tamara Stošić, je uoči premijere „Okamenjenog mora“ u vreme pandemije, na jednoj od  poslednjih proba proba polimila ruku, pa je cela stvar delovala potpuno užasavajuće. Zbog toga je angažovana glumica sa strane. E, sada i o tome će progovoriti glumci u predstavi „4 Zida“, noseći lična iskustva iz preležanog perioda karantina, loših iskustava naših života. Smejaćemo se, ali i zabrinuti nad onim što će nam se desiti, u post i za vreme dominacije virusa – objašnja reditelj Stevan Bodroža.

Kamerna atmosfera, bliži kontakt publike i glumaca, predstavljaće na sutrašnjoj premijeri „anamnezu“, ali i „odbranu“ od onoga što je virus covid 19 učinio, počinio, ali i upozoriti na izazove svih mogućih virusa od Pekićevog „besnila“ do filmske „Variole vere“ Gorana Markovića.

– Pandemija nas je terala na otuđenje i međusobno ne druženje, autističnost, a naša predstava pokazuje šta iz svega toga može da se „rodi“ kao posledica virusa čije su posledice multiplikovane i univerzalno različite – kaže Marko Nikolić, jedan od glumaca u predstavi „4 zida“.

Premijera je sutra u 20 sati na sceni Pozorišta „Bora Stanković“. Karata za premijeru nema. U odnosu na blizu 300 gledalaca u velikoj sali ovoj premijeri će prisustvovati samo 59 gledalaca. Dugo posle „Gole Vere“ Juga Radivojevića (2009.) interkativno, i sa proverom kuda, i gde, u vremenu sveopštih virusnih izazova, ma kako se oni zvali, teatar nudi pouke, ali i rešenja.

Iz vranjskog pozorišta za 14. februar najavljuju prvu reprizu predtave koju će tada pogledati i selektori ovogodišnjih pozorišnih festivala „Sterijno pozorište“ u Novom Sadu  i „Joakima Vujuća“ koji se održava u Kragujevcu. Ovo je prva premijera ansambla pozorišta „Bora Stanković“ u ovoj godini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari