Li Sun kjunLi Sun Kjun u poslednjem filmu, foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Južnokorejski glumac Li Sun-kjun, najpoznatiji po svojoj ulozi u filmu „Parazit“ nagrađenom Oskarom, preminuo je, saopštila je južnokorejska hitna služba.

Li- Sun kjun je pronađen mrtav u automobilu u jednom parku u centru Seula u sredu, navela je hitna služba.

Glumca, starog 48 godina, pronašli su nakon što je njegova supruga prijavila nestanak, a u kući je pronašla poruku koja je izgledala kao oproštajno pismo, izvestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, a prenosi Gardijan.

Glumac je bio je pod istragom policije zbog navodne upotrebe marihuane i drugih psihoaktivnih supstanci.

Policija je tri puta ispitivala Lija, uključujući i 19-satnu sesiju vikendom. Glumac je tvrdio da ga je prevarila barmenka koja ga je navodno nagovorila da koristi drogu, a potom je pokušala da ga uceni, prenosi Yonhap.

Južna Koreja ima stroge zakone o drogama, a krivična dela vezana za drogu obično se kažnjavaju sa najmanje šest meseci zatvora, dok se za povratnike i dilere može izreći kazna do 14 godina zatvora.

Kratko je razgovarao sa novinarima krajem oktobra pre ulaska u policijsku stanicu Incheon kako bi se sastao s istražiteljima.

„Ispreno se izvinjavam što sam izazvao veliko razočaranje mnogima učestvujući u ovako neprijatnom događaju“, izjavio je tada, dodajući: „Žao mi je moje porodice koja trenutno prolazi kroz tako težak bol.“

Diplomirao je na prestižnom nacionalnom univerzitetu umetnosti, Li je svoj glumački debi imao 2001. godine u televizijskom sitkomu pod nazivom „Ljubavnici“.
Kasnije je dobio pohvale za svoje izuzetne nastupe u različitim ulogama, ali je globalno najpoznatiji po svojoj ulozi bogatog i plitkog patrijarha u filmu „Parazit“ reditelja Bong Džun-hoa, koji je osvojio Oskara 2019. godine.

Kasnije je igrao glavnu ulogu u prvoj južnokorejskoj originalnoj seriji na Apple TV+, koja je lansirana 2021. godine. Šestodelni naučnofantastični triler „Dr. Brain“ ispričava priču o neurologu bez osećaja koji traga za tragovima misterioznog porodičnog nesrećnog slučaja putem eksperimenata na mozgu.

Njegov poslednji film, horor film „Sleep“ iz ove godine, u kojem je igrao muža čije lutanje tokom spavanja dovodi do jezivih okolnosti, dobio je pozitivne kritike i prikazan je u sekciji Critics’ Week na Kanskom festivalu.

Preminuli glumac ostavlja suprugu Jeon Hye-jin i dva sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari