"Linija života" u Dvorani kulturnog centra Beograda 1Foto: Privatna arhiva

Nakon uspešne premijere „Linije života“ reditelja Darka Bajića, kojom je otvoren ovogodišnji Beldocs, na zahtev publike ovaj dokumentarac od 1. do 6. juna naći će se na repertoaru bioskopa Dvorane kulturnog centra Beograda.

Prvog dana prikazivanja 1. juna u 19 sati publici će se nakon projekcije obratiti i autori filma. Publika će imati prilike da postavi pitanja autorima, ali i da podeli svoje mišljenje o filmu.

„Linija života“ je film o čuvenom slikaru i profesoru Milošu Bajiću. Ali i film o životu u 20. veku koji je podneblju Balkana doneo periode velikih razaranja i velikih obnova. O surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora. O 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive, rade, stvaraju i naprave porodice. I o tome kako je glavni junak ovog filma svojom maštom i umetnošću pobedio smrt.

Miroljub Stojanović, filmski kritičar, ocenio je za NN da je Linija života „istinski trijumf, redak i neponovljiv filmski praznik, jedan od vrhunaca srpskog filma u ovoj dekadi.“

U filmu su, inače, korišćeni citati iz knjige „Zašto se niste ubili: Traženja smisla življena“ Viktora Frankla, u izdanju izdavačkog preduzeća „Žarko Albulj“, koja ove godine slavi svoj jubilej – 50 godina postojanja. Svaki gledalac će na poklon dobiti jednu od četiri knjige Viktora Frankla po svom izboru. „Zašto se niste ubili: Traženja smisla življena“ ,“Kako pronaći smisao života“, „Psihoterapija i egzistencijalizam“, „Nečujan vapaj za smislom“. Viktor Frankl je bio austrijski neurolog i psihijatar, poznat kao osnivač logoterapije – terapije smislom kao osnovne čovekove motivacione snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari