Ljubav u Orlovatu dešava se svakodnevno, a samo jednom je opisana 1Foto: privatn arhiva

Pred zrenjaninskom publikom predstavljena je knjiga pripovedaka dr Šimona Đarmatija „Ljubav u Orlovatu“. Reč je o knjizi čiji autor bira Banat kao rodno mesto svoga života i svojih pripovedanja, ali i nekih novijih iskustava u tom svetu.

O knjizi su govorili autor i urednica izdavačke kuže Jasmina Bukvić, dok je književni kritičar Vasa Pavković zabeležio u predgovoru da je Šimon Đarmati realistički pisac koji u pisanju polazi, kako od priča koje je čuo ili čiji je svedok bio, tako i od vlastitih sećanja i doživljaja.

„U njegovim pričama i lirskim zapisima, Banat ima izdvojeno i povlašćeno mesto. Piščeva bogata iskustva i raznovrsna znanja omogućavaju mu da pripoveda interesantno i emotivno i da uvek ostane u granicama dobrog i plemenitog ukusa“, navodi Vasa Pavković.

Kako zapaža, na početku zbirke nalaze se priče tematski i smisaono vezane za Banat, dok u centralnom delu rukopisa pisac odlazi i u druge prostore, u Beograd, Peštu, do Abacije ili do jezera Zaovine, da bi na kraju knjige čitaoca sačekala priča „Povratakˮ, kao poenta celog rukopisa i svojevrsni pozdrav čitaocima,

Dr Šimon A. Đarmati, univerzitetski profesor hemije u penziji, autor je i koautor velikog broja univerzitetskih udžbenika, monografija, naučnih i stručnih radova, feljtona, članaka i učesnik mnogih radio i televizijskih ostvarenja.

Najpoznatije knjige su mu: „A u srcu Banat“ (2003), „Tajna poslednjeg gutljaja – Otrovi, trovači i otrovani“ (2004), „Razorne sile“ (2004), „Starinski zidni sat u ulici Uroša Predića“ (2005), „Otrovni Šekspir- Šekspirovi otrovi“ (2006), „Marijaš, poslednji banatski razbojnik“ (2007), „Trovanja u Torku“ (2008), „Vračare, nadrilekari, vampiri i zli dusi u Srbiji“ (2009), „Hajdučka vremena u Srbiji“ (2009). „Baba Anujka-Banatska veštica“ (2021), „Ljubav u Orlovatu“ (2021).

Osim za odrasle piše i za decu i najpoznatiji njegovi naslovi su: „Ekokolologija“ (2003) i „Imate li kefalo“ (više izdanja). Jedan je od osnivača i članova Cincarskog PEN centra.

Promocija je održana u Kulturnom centru Zrenjanina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari