Premijerno izvođenje čuvenog komada Trejsi Lets, „Avgust u okrugu Osejdž“, a u režiji Ljiljane Todorović, zakazano je za 2. mart na sceni „Mira Trailović“ Ateljea 212. Interesantno je da se film po istoj ovoj drami pojavio tokom 2013. u holivudskoj produkciji i da će biti prikazan na Festu.


Dok u filmskoj verziji glavnu ulogu ogorčenog i besnog matrijarha igra Meril Strip (za koju kažu da će joj baš ova rola doneti četvrtog Oskara), na sceni Ateljea gnevnu Vajolet Veston igraće Dara Džokić.

Ova drama uspešno se već godinama igra u teatrima širom sveta, a ono što je čini dovoljno univerzalnom je pitanje istinske ljubavi u porodici, ili šta je već to što članove porodice drži na okupu…

„Ja i moja žena smo sklopili pogodbu. Ona guta pilule, a ja pijem“, uvodne su reči misteriozno, ali smišljeno nestalog pater familijasa…

Otac, lečeni alkoholičar, našavši negovateljicu svojoj oboleloj supruzi, nestaje netragom. Porodica se okuplja u potrazi, ali nailaze na neočekivane rezultate. Majka i tri očigledno emocionalno načete kćeri prinuđene su da se međusobno suoče i uhvate u koštac sa posledicama.

Iako je Vajolet okružena (naprasnom) pažnjom svojih bližnjih, ona za njom ne žudi. Naprotiv, zloba je u njoj neobuzdana, a nesputana emocionalna destrukcija sve ostale baca u senku.

Uz Daru Džokić, tu je Anita Mančić u ulozi Barbare Fordam (Vajoletina kći), dok Bila Fordama (zeta) igra Branimir Brstina. Uloga Džin Fordam (njihove kćeri) poverena je Jeleni Petrović. Ajvi Veston igra Jelena Đokić, Karen Veston Milica Mihajlović, Meti Fej Ejken igra Branka Šelić, Čarlija Ejkena Mladen Andrejević, malog Čarlsa igra Dejan Dedić, Džona Montevata Isidora Minić, Stiva Hajderbrehta Marinko Madžgalj, šerifa Diona Gilboa Nenad Ćirić, a specijalna pojava, nestalog Beverlija Vestona, poverena je Draganu Nikoliću.

„Odličan dan za istinu…“

„… Šta ću ja što nekim ljudima istina smeta“, kaže brutalna Vajolet o skrivanim i otkrivenim, sklopljenim i zatrovanim odnosima svoje porodice…

Ukratko, kritičar NY Tajmsa, objasnio je šta nam to Trejsi Lets nudi ovom, naizgled već potrošenom pozorišnom temom o disfunkcionalnoj porodici:

„Zavisnost od alkohola, droga i lekova su voda i vazduh ove porodice. I svi ostali otrovi koji nagrizaju surovu svetinju američkog braka i porodice su na broju. Preljuba? Koliko god hoćete. Pedofilija? Prisutna. Emocionalno i fizičko zlostavljanje. Daaaa. Plus, dodatni sastojak: Incest!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari