Manifestacija "Muzeji za 10" u Užicu do 18. maja 1Foto: Plakat

Narodni muzej Užice se pridružio manifestaciji „Muzeji za 10“, kojom će se, od danas do 18. maja i sa porukom „Budućnost muzeja – nove ideje, nove prakse”, obeležiti Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja u Srbiji.

Osim stalnih postavki u Narodnom muzeju Užice, Jokanovića kući, Memorijalnom kompleksu Kadinjača i Zavičajnom odeljenju Muzeja u Novoj Varoši, posetioci će moći da pogledaju i dve nove izložbe.

Prva je „Govor duše”, čije autorke su Dijana Ristović, etnološkinja i muzejska savetnica, i Mira Ćuković, konzervatorka, koja se može pogledati od danas u galerijskom prostoru Jokanovića kuće. Postavku čine specifilni predmeti, poput ručnih preslica i maramica sa vezenim stihovima, kojima su nekadašnji momci i devojke, između sva svetska rata, u vreme patrijahalnog vaspitanja, posebno u selima zapadne Srbije, iskazivali ljubavne emocije.

U subotu, 15.maja u 18 časova, kada se obeležava i 17. Evropska noć muzeja, planirano je otvaranje izložbe „Izvol’te, ali otmeno”, autorki Milodarke Đajić i Katarine Dogandžić-Mićunović. Biće izloženo posuđe za služenje hrane iz zbirki Narodnog muzeja Užice, kao i posuđe koje se nalazi u domovima Užičana.

U toku manifestacije, od 12. do 18. maja, Narodni muzej Užice biće otvoren od 10 do 20 časova, a Jokanovića kuća, Memorijalni komleks Kadinjača i Zavičajno odeljenje Nova Varoš od 10 do 18 časova. U Noći muzeja, izložbe u Narodnom muzeju Užice i Jokanovića kući moći će da se posete do 22 sata.

Manifestacija „Muzeji za 10“ je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se održava sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Njome kordiniše Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Programi, koji su besplatni za posetioce, kako poručuju iz Narodnog muzeja Užice, odvijaće se uz primenu svih propisanih

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari