Maši Seničić nagrada "Dušan Vasiljev" 1Foto: Momcilo Miljkovic

Književna nagrada „Dušan Vasiljev“ za 2019. godinu dodeljena je Maši Seničić za knjigu poezije „Povremena poput vikend-naselja“, u izdanju Trećeg trga, saopštio je žiri, koji je odlučio većinom glasova, razmatrajući ukupno 171 naslov u konkurenciji za to priznanje Grada Kikinde.

U najužem izboru bili su i romani Marka Tomaša „Nemoj me buditi“ (LOM) i „Paučina“ Vidosava Stevanovića (Službeni glasnik).

U obrazloženju žirija, koji su činili: Dunja Ilić, Ivan Radosavljević i Srđan Srdić, istaknuto je da knjiga Maše Seničić predstavlja „spoj konceptualnog razmišljanja, kao i izrazitog individualnog talenta“.

– U savremenoj srpskoj poeziji nema mnogo primera pesničkih zbirki koje su realizovane s toliko sigurnosti i svesti o pesničkom postupku kao takvom. U vremenu koje nije naklonjeno poeziji, Maša Seničić konstituiše jedan supermoderan izraz koji dejstvuje kao potpuna analogija onome što pesnikinja generacijski, ali i na nivou vrste živi. Upravo ova, diskretno naznačena generacijska aura, dovodi poeziju Maše Seničić u blizinu lirike Dušana Vasiljeva, zauvek mladog klasika i zastupnika glasa jedne davno izgubljene generacije – navedeno je u obrazloženju.

Broj prijavljenih dela za nagradu „Dušan Vasiljev“ za 2019. godinu, koja se dodeljuje u znak promocije savremene srpske književnosti i kao simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika, do sada je najveći u istoriji te nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari