Sastanak povodom filma "Košare" prekinulo "fantomsko" vojno lice 1Sa snimanja filma "Košare" Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Sudbina filma „Košare“, čije snimanje je prekinuto posle osam dana rada i 32 minuta snimljenog materijala, nije rešena ni juče u Filmskom centru Srbije na sastanku  producenata, reditelja i svih koji su zaduženi za nastanak prvog dugometražnog filmskog dela o ratnim događajima na srpsko-albanskoj granici na Juničkim planinama tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine.

– Medijacija u Filmskom centru Srbije, koja je zakazana na zahtev reditelja Balše Đoga i producenata iz „Omega prodakšn“, a povodom filma „Košare“, prekinuta je dolaskom nepozvanog i nepoznatog lica u vojnoj uniformi, koje je želelo da prisustvuje medijaciji. Filmski centar Srbije uveliko radi na predlogu datuma novog termina medijacije. Nadamo se da će se ona realizovati u toku ove nedelje. U interesu je Filmskog centra Srbije da se što pre dođe po prihvatljivog rešenja za obe strane, i da se zaštiti sam projekat filma „Košare – objašnjava za Danas Gordan Matić, direktor FCS, povom jučerašnjeg prekida sastanka.

On objašnjava da prostorije FCS nemaju obezbeđenje koje bi na ulazu legitimisalo posetioce. Povodom nezvaničnih spekulacija da se „oficir“ predstavio i da je pretio, pre svega reditelju, Matić kaže da je „čovek koji je prekinuo sastanak rekao svoje ime i prezime, ali nije pokazao lične dokumente, zatražio je da prisustvuje medijaciji kako bi zaštitio čast svojih stradalih vojnika, ali nije pretio prisutnima“.

Reditelj Đogo juče nije želeo da komentariše prekinuti razgovor u FCS dok se ne oglasi i Ministarstavo kulture i informisanja, dok su producenti bili nedostupni.

Projekat, čiji je početak ambiciozno najavljen na konferenciji za novinare u Vladi Srbije za Vidovdan ove godine, u startu je iz više razloga kasnio sa snimanjem, koje je počelo 15. jula u Leskovcu da bi na zahtev producenata bilo obustavljeno 23. jula, kako je preko društvenih mreža obelodanio reditelj Đogo.

Proteklih dana kao razlozi nezvanično su pominjane finansije, producentski zahtevi za ubrzavanje rada, promenu scenarija, štednja zbog koje je lokacije na Prokletijama sa crnogorske strane trebalo da zameni beogradski Košutnjak….

Sastanak povodom filma "Košare" prekinulo "fantomsko" vojno lice 2
Sa najave početka snimanja filma u Vladi Srbije juna 2020. Foto: FoNet/Telekom Srbija

Odobreni scenario za film, koji je prošao sve državne i umetničke instance, uključujući i konsultacije sa preživelim učesnicima bitke na Košarama, napisali su Đorđe Milosavljević, Strahinja Radetić i reditelj Đogo.

Inicijalni tekst Đorđa Milosavljevića, čija je radnja smeštena samo u jedan dan – Veliki petak 9. april 1999, kad je napad počeo, razrađena je i govori o sudbini pripadnika 53. graničnog bataljona Vojske SR Jugoslavije od trenutka kad u martu 1998. dolaze na odsluženje vojnog roka do septembra 2000, kako je Đogo objasnio preko društvenih mreža.

Pre jučerašnjeg sastanka u FCS-u, Đogo je najavio da će tužiti svakog ko bude radio po njegovom scenariju, čija je „svaka stranica zaštićena u Autorskoj agenciji, a u njegovom govoru sa Omega produkcijom stoji da taj scenario može samo on da režira“.

Do sada niko nije pojasnio šta je tačno problem u scenariju i kakve izmene traže producenti, koji su i pre jučerašnjeg sastanka u FCS-u najavili da će tražiti odobrenje za snimanje po Milosavljevićevom scenariju i da na Đoga više ne računaju.

Iako je Đogo u početkom juna u Vladi Srbije novinarima rekao da „nije vaspitavan za političku korektnost“, priča o Košarama i događajima na srpsko-albanskoj granici tokom NATO agresije ima jasnu političku pozadinu i konotaciju.

S druge strane bojišta protiv 108 mladih vojnika tadašnje VJ nalazilo se nekoliko hiljada pripadnika tada terorističke OVK, čiji su neki od komandanatga danas pregovarači zvaničnog Beograda. OVK je imala artiljerijsku pomoć Vojske države Albanije, podršku instruktora Legije stranaca i avijacije NATO.

Na Košarama je sprečena kopnena invazija na Srbiju preko KiM, pa su 26. maja 1999. OVK i saveznici krenuli u Operaciju „Strela“ južnije, na prostoru Paštrika, koja je trajala do kraja NATO agresije.

Planovi

Filmski projekat „Košare“, u režiji Balše Đoga, kuće „Omega prodakšn“, pobedio je na konkursu FiCS za film sa nacionalnom tematikom. U bioskopima je trebalo da se pojavi u februaru 2021, a za nekoliko meseci kasnije na TV kanalu Superstar bila je najavljena i istoimena TV serija od 12 epizoda u produkciji Telekoma Srbije. Snimanje je bilo planirano na više lokacija u Srbiji bez KiM, kao i u Crnoj Gori. Košare je trebalo da zameni karaula „Krvavi kamen“ na granici sa Bugarskom, iznad Surdulice. Producent Vlada Anđelković najavio je uoči jučerašnjeg sastanka u FCS-u da će „novi scenario odobriti odbor sastavljen od boraca sa Košara“, a da će „kompletna zarada od bioskopskih projekcija biti donirana porodicama boraca sa Košara i preživelim borcima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari