Milenine modne kreacije 1Foto: M.V.

U Galeriji “Milena Pavlović-Barili” u Požarevcu otvorena je izložba Mileniinih modnih ilustracija i kreacija, koja predstavlja master rad Stefana Žarića, istoričara umetnosti iz Kule.

Među eksponatima izložbe pod nazivom „Maison Barilli“ Belgrade-New York”, nalaze se haljine nastale po njenim kreacijama i ilustracije za modne časopise u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, u kojem je radila i za čuveni “Vog”. Stefan je ovom izložbom, čiji je koautor Violeta Tomić, viši kustos Milenine galerije, želeo da osvetli manje poznati opus čuvene slikarke.

– U master radu „Modna ilustracija Milene Pavlović-Barili”, pod mentorstvom Simone Čupić, profesorke istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu  u Beogradu, hteo sam da pokažem da je Milena u oblasti mode postigla izuzetan uspeh. Dok sam boravio u Njujorku, u arhivi “Voga” našao sam naslovnu stranu na kojoj je jedna njena modna ilustracija. Istražujući dalje, utvrdio sam da je Milena jedina srpska umetnica koja je radila za ondašnje prestižne modne časopise – rekao je Stefan.

Za master rad o Mileninom modnom stvaralaštvu, on je u oktobru dobio prestižnu nagradu Spomen-zbirke Pavle Beljanski, dodeljene jubilerni, pedeseti put, za školsku 2016/2017 godinu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari