miloš sekulić monografijaFoto: F.M.

U Klubu RTS predstavljena je monografija ROCK – ARCH – ART o Milošu Sekuliću u izdanju kuće HERAedu, što je bila prilika da se podsetimo našeg arhitekte svetskog glasa.

Miloš Sekulić nije samo bio arhitekta, nego i muzičar i likovni umetnik koji je pokazivao da je primenjena umetnost univerzalna i nevezana za žanr i medij.

Kako je istakla Irina Subotić, istoričarka umetnosti, Sekulić je neko ko je voleo Beograd i ko se još pre nekoliko decenija razočaravao kako se on menja i gubi svoje obrise.

On je kasnije tokom svog života slikao svoje emocije, u kojima se i vidi ta promena u osećanju i duhu čoveka koji je oslikavao neki Beograd koga više nema.

Akademik Branislav Mitrović rekao je da je Miloš Sekulić bio čovek širokih interesovanja i da ga možemo nazvati autentičnim pionirom roka u našoj sredini.

To je bilo zbog sviranja u sastavu Iskre, koje su obeležile razna detinjstva i koje su bile deo rađanja jednog vremena za kojim su mnogi i dalje sentimentalni.

Predstavljena monografija „ROCK – ARCH – ART“ o Milošu Sekuliću 1
Foto: F.M.

Reditelj Aleksandar Mandić istakao je da je Sekulić zračio dobrotom i da je bio jedan od simbola Beograda, a prisetio se i vremena koje je proveo u Njujorku.

Istakao je da i danas postoje mnoge radnje koje je on dizajnirao, a da je u Beogradu uvek imao pažnju svih devojaka, bilo na svirkama, bilo tokom vožnje automobilom koji je dobio za 18. rođendan.

Rok kritičar Aleksandar Žikić je rekao kako je Sekulić predstavljao duh Beograda onakvog kakav je trebalo da bude i kakav bi mogao da bude samo da je hteo.

Rekao je da je Miloš bio čovek koji je pronašao svoju meru i da je simbolizovao ono najbolje iz rokenrola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari