Modernističko poigravanje sa predelima 1Slavko Luković, Foto: Minimas

Izložba grafika „Pezjaži“ Slavka Lukovića, akademskog grafičara i profesora u Umetničkoj školi u Užicu, biće otvorena u sredu, 24.oktobra u 19 časova u Osnovnoj školi „Aleksa Dejović“ u Sevojnu. 

Navodeći za taj ciklus da predstavlja „asocijativne predele“ s namerom da ih  približi „viziji modernog pejzaža“, umetnik kaže da se njegove grafike mogu podeliti u tri grupe – pejzaže amorfnih oblika, pejzaže izrazito geometrizovanih kontura i pejzaže svedene na ponavljanje određenog znaka“, te da povremeno na obojene površine nanosi izrazito crtačke elemente.

– Namera mi je da dokučim smisao i harmoniju oblika prirode koja opstaje, iako je narušena delovanjem ljudi. Brdovitu i šumovitu zemlju i obrađena polja u ravnici predstavljam kao skladno delo čoveka, nesvesno estetski oblikovano, a istovremeno nezavisno, poput personalizovanog lika prirode“, ističe umetnik i dodaje da nazivi grafika često nose naslove i stihove narodnih pesama, nekadašnjeg i novijeg vremena.

–  U tom spajanju različitih kulturnih i subkulturnih obrazaca, pokušavam da se duhovito poigravam sa umetničkim žanrovima, a pejzaž biva vraćen u kontekst iz koga je proizišao“, objasnio je Luković.

Slavko Luković je bivši učenik Umetničke škole u Užicu, a od pre nekoliko godina je  profesor u toj školi. Diplomske i master studije grafike je završio na beogradskom FLU.  Živi u Sevojnu i do sada je imao osam samostalnih i učestvovao na više od 20 grupnih izložbi, u nekoliko projekta i kolonija, a za svoj rad je nagrađivan.

Izložbu je pripremilo Udruženje osoba sa invaliditetom „Minimas“ iz Sevojna, koje svojim aktivnostima i kvalitetnim sadržajima već nekoliko godina značajno doprinosi kulturnoj ponudi i Sevojna i Užica. To je treći i završni ovogodišnji program koji to Udruženja realizuje, u okviru projekta „Kružni tok Sevojno“, u saradnji sa OŠ „Aleksa Dejović“, a koji je Gradska opština Sevojno podržala na konkursu za organizaciju kulturnih aktivnosti u ovoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari